Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Magyarország azt teheti, hogy alkalmazkodik a játékszabályokhoz"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem a távolodás, hanem egyes területek további központosítása az irány az Európai Unióban - mondta Romsics Ignác az InfoRádiónak. A történész szerint Magyarország azt teheti, hogy alkalmazkodik a nagyok által körvonalazott játékszabályokhoz.

Az Európai Unióban valamennyi szereplő számára a továbblépést az együttműködés erősítése jelenti, nem pedig a felbomlás elősegítése - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Romsics Ignác.

A játékszabályokat közösen alakítják ki és ezekhez alkalmazkodni kell, de világosan kell látni, hogy egy 5-10 milliós országnak nem ugyanaz a súlya a szabályok kialakításában, mint egy 50 milliósnak - fejtette ki a történész.

Romsics Ignác szerint Magyarország azt teheti, amit a történelme során többször is, vagyis alkalmazkodik a nagyok által körvonalazott játékszabályokhoz és ezeket a lehetőségeket kiaknázza. Ha ez előnytelen, fennáll a kilépés lehetősége - tette hozzá a történész, aki szerint ki lehet lépni a közösségből, de ekkor légüres térbe lehet kerülni.

A történész kiemelte: minden ország hallathatja a szavát annak érdekében, hogy a nemzeti érdekeit próbálja érvényesíteni, de ezt csak úgy teheti, ha a közösen kialakított szabályokat elfogadja.

Romsics Ignác arról is beszélt, hogy optimista azzal kapcsolatban, hogy Magyarország képes megmaradni kulturális nemzetként az angolszász, amerikai kulturális túlsúlyban. Úgy véli ugyanis, nem lehet kiirtani az emberből, hogy az anyanyelvén tanulta a magyar történelmet és az irodalmat.

Ahogy demokratizálódik a kulturális javakhoz való hozzáférés és az elitoktatást felváltja a tömegoktatás, a kultúra sekélyesedik - hangsúlyozta a történész, aki szerint nagy a magyar tévécsatornák felelőssége abban, hogy milyen műsorokat sugároznak. Szerint a kulturális műsorok aránya növelhető lenne, a bóvli és az olcsó szórakoztató műsorok terhére.

Hanganyag: Exterde Tibor