eur:
393.82
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

"Magyarország azt teheti, hogy alkalmazkodik a játékszabályokhoz"

Nem a távolodás, hanem egyes területek további központosítása az irány az Európai Unióban - mondta Romsics Ignác az InfoRádiónak. A történész szerint Magyarország azt teheti, hogy alkalmazkodik a nagyok által körvonalazott játékszabályokhoz.

Az Európai Unióban valamennyi szereplő számára a továbblépést az együttműködés erősítése jelenti, nem pedig a felbomlás elősegítése - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Romsics Ignác.

A játékszabályokat közösen alakítják ki és ezekhez alkalmazkodni kell, de világosan kell látni, hogy egy 5-10 milliós országnak nem ugyanaz a súlya a szabályok kialakításában, mint egy 50 milliósnak - fejtette ki a történész.

Romsics Ignác szerint Magyarország azt teheti, amit a történelme során többször is, vagyis alkalmazkodik a nagyok által körvonalazott játékszabályokhoz és ezeket a lehetőségeket kiaknázza. Ha ez előnytelen, fennáll a kilépés lehetősége - tette hozzá a történész, aki szerint ki lehet lépni a közösségből, de ekkor légüres térbe lehet kerülni.

A történész kiemelte: minden ország hallathatja a szavát annak érdekében, hogy a nemzeti érdekeit próbálja érvényesíteni, de ezt csak úgy teheti, ha a közösen kialakított szabályokat elfogadja.

Romsics Ignác arról is beszélt, hogy optimista azzal kapcsolatban, hogy Magyarország képes megmaradni kulturális nemzetként az angolszász, amerikai kulturális túlsúlyban. Úgy véli ugyanis, nem lehet kiirtani az emberből, hogy az anyanyelvén tanulta a magyar történelmet és az irodalmat.

Ahogy demokratizálódik a kulturális javakhoz való hozzáférés és az elitoktatást felváltja a tömegoktatás, a kultúra sekélyesedik - hangsúlyozta a történész, aki szerint nagy a magyar tévécsatornák felelőssége abban, hogy milyen műsorokat sugároznak. Szerint a kulturális műsorok aránya növelhető lenne, a bóvli és az olcsó szórakoztató műsorok terhére.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×