eur:
395.61
usd:
371.86
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Szűkítették a paksi atomerőmű biztonsági övezetét

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felülvizsgálta a paksi atomerőmű biztonsági övezetét, és csökkentette a kiterjedését. Hasonló nagyságú zónát jelölt ki a hatóság a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) körül is - tájékoztatott Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese.

Több hónapos elemzés, egyeztetés után a korábbi három kilométeres kiterjedést a paksi atomerőmű esetében nagyjából a hatodára csökkentették. Az elemzések szerint ennél kevesebbnél is garantált a biztonság, de a jogszabály minimum ötszáz métert ír elő. Most valamivel több mint ötszáz méter sugarú, nem szabályos kört jelöltek ki, mivel figyelembe vettek olyan - a biztonság szempontjából lényeges - épületeket, berendezéseket, amelyek távolabb esnek a főépülettől, közölte a főigazgató-helyettes.

A KKÁT esetében hasonló szisztéma alapján határozták meg a biztonsági zónát figyelembe véve a helyi viszonyokat. A két övezet egymással szomszédos, néhol átfedések vannak - tájékoztatott Fichtinger Gyula. Hozzátette, hogy a "felszabadult" területeken megszűnnek a korlátozások, így az építési tilalom is.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×