eur:
394.34
usd:
370.17
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Balázs Péter: Görögország csöndben is kiléphet az eurózónából

Görögország csöndben is kiléphet az eurózónából - mondta Balázs Péter az InfoRádió Aréna című műsorában. A volt uniós biztos beszélt arról is, hogy sokat lendített a válságkezelésen az Európai Tanács elnökének munkája, lenne azonban min változtatni az uniós intézményrendszeren belül.

Balázs Péter volt külügyminiszter szerint elképzelhető, hogy a következő években egy-két jelenlegi tagország kiválik az euróövezetből. A Bajnai-kormány külügyminisztere az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: továbbra is leginkább Görögország leszakadása lehet reális, de ez nem jelenti azt, hogy Athén nem használná tovább a közös európai valutát, csak döntéshozói szinten nem lenne tagja a zónának, vagyis nem venne részt az eurócsoport ülésein.

Ha Németország kiszáll, a rendszer összeomlik, de ha a magyarok, a csehek vagy a görögök maradnának le, a maratoni mezőnye futna tovább - fogalmazott Balázs Péter, aki arról is beszélt, hogy az eurózónában a teherbíróbb tagok, például Németország és Franciaország várhatóan felgyorsítja majd a lépéseket, míg mások leszakadhatnak, de ettől a jelenleg 17 tagú euróövezet nem bomlik fel.

Görögország esetében úgy véli, a válást csöndben is le lehet bonyolítani: úgy is lehet valaki az eurózóna perifériáján, hogy már nem vesz részt a tanácskozásokon és a döntéseken, de használja a közös valutát. Nem kell lecserélni az eurót drachmára, mindössze annyi történne, hogy a görög pénzügyminiszter az eurócsoport üléseire már nem kap meghívót - tette hozzá.

Lökést adott az uniónak

A felületesen ítélkezők véleményével ellentétben volt érdemi előrelépés az elmúlt időszakban az Európai Unió munkájában - mondta a korábbi külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balázs Péter példaként említette a júniusi félévzáró EU-csúcson elfogadott válságkezelési tízéves programot, amelyben szerinte "borzasztó komoly dolgok vannak": az európai méretű betétgarancián át az uniós bankfelügyeletig.

Külön kiemelte az Európai Tanács elnökének, Hermann van Rompuynek a munkáját. Nem fűztek sok reményt a tevékenységéhez, mégis meglepően nagy lendülettel fogta meg a feladatokat, és lökést adott az unió tevékenységének - jellemezte a belga politikust az egykori külügyminiszter, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy az EU intézményrendszere több sebből vérzik.

Miközben az apparátust szigorúan válogatják, a biztosok az égből pottyannak, őket a tagállami belpolitikák ajándékozzák - fogalmazott a volt uniós biztos. Említette az Európai Parlamentet is, ahol "jó ötletek kerülnek felszínre, és ahol hatalmas szellemi kapacitás van, igazából azonban tét nélkül foglalkoznak az ügyekkel".

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×