eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb három magyart raboltak el Szíriában - a nap hírei

Három magyar állampolgárt, köztük két volt rendőrt raboltak el hétfő este Szíriában. Több rendőrfőkapitány és bűnügyi igazgató leváltását jelentette be az átszervezésért felelős miniszteri biztos. A szabolcsi almás máktorta lett az idén Magyarország tortája.

Újabb három magyar állampolgárt raboltak el hétfő este Szíriában. Ketten korábban rendőrtisztek voltak, harmadik társuk civil; Magyarországon mindhárman kutyakiképzéssel foglalkoztak. A Terrorelhárítási Központ főigazgatója elmondta: Damaszkusz külvárosában hat embert raboltak el, köztük a három magyart, akikről egyelőre nem tudni, hogy pontosan miért tartózkodtak Szíriában. Hajdu János hozzátette: a fegyveresek eddig semmilyen követelést nem fogalmaztak meg, és sem a hozzátartozókkal, sem a TEK-kel, sem pedig Magyarország szíriai külképviseletével nem vették fel a kapcsolatot. Emlékeztetett arra, hogy egy másik, áprilisban történt szíriai emberrablási ügyben is felderítést folytat a TEK.

Számos rendőri vezető felmentését, illetve kinevezését jelentette be Papp Károly, a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztos. A belügyminiszter a hónap végével, indoklás nélkül visszavonta a Fejér, a Hajdú-Bihar, a Heves, a Pest és a Somogy megyei rendőrfőkapitány megbízatását. Az országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatójának, valamint a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ igazgatójának vezetői megbízását. Papp Károly miniszteri biztos kérdésre válaszolva elmondta, hogy a leváltások, illetve kinevezések a rendőrség korábban bejelentett átszervezésének részét képezik, így nincsenek összefüggésben a közelmúltban kirobbant rendőrségi korrupciós botránnyal, valamint az ozorai fesztiválon történt visszaélésekkel.

Magyarországon nincs jogszabályban elfogadott közlekedéspolitikai koncepció és stratégia, amely rögzítené az állami feladatokat, a szükséges forrásokat - állapította meg az Állami Számvevőszék. A 2006 és 2011 közötti időszakról készült jelentés szerint országos szinten kismértékben javult a közutak állapota, de lényeges változás nem történt. A megállapítás szerint 2008 és 2011 között az állami támogatás összege nem volt megfelelően megalapozott, és a rendszer csak a MÁV hitelállományának növekedése, az eseti és utólagos állami beavatkozás mellett tudta biztosítani a vasút működtetését. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válaszában azt hangsúlyozta: már megkezdődött az évtizedes hiányosságok felszámolása.

Kudarcnak tartja a nemzeti konzultációt az MSZP. Török Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője közleményében azt írta: a legújabb kérdőívet mindössze a megkérdezettek 8 százaléka küldte vissza, ami - szerinte - az érdeklődés hiányát mutatja. A szocialista politikus úgy véli: a kormány feleslegesen költött 850 millió forintot a konzultációra. Török Zsolt arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy újabb levelek helyett inkább tegyen a munkahelyvédelemért.

A jelenlegi 30 helyett legalább 50 százalékos eredményt kellene elérniük a diákoknak az emelt szintű érettségi vizsgán ahhoz, hogy többletpontot kapjanak - derül ki egy kormányrendelet tervezetéből. A felsőoktatási törvény végrehajtásához szükséges rendelkezésekről szóló új kormányrendeletet a tervek szerint először a 2013. évi keresztféléves felvételi eljárásban alkalmaznák. A rendelet azon pontja ugyanakkor nem változna, amely szerint emelt szintű érettségi vizsgatárgyanként 50 többletpontot lehet szerezni.

Elfogadta a hallgatói hitelrendszerre vonatkozó rendelet módosítását a kormány - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A módosítás lényege, hogy a Diákhitel Központ - például a gyesen lévőknél - a Magyar Államkincstár egységes szociális nyilvántartási rendszerében ellenőrizheti az ügyfél jogosultságát, így külön igazolást nem kell beszerezni.

A Seres-gyilkosság elkövetésével gyanúsít egy magyar állampolgárt a rendőrség. Seres Zoltán vállalkozót és az autójában mellette ülő olasz férfit 1999. április 12-én lőtték le Tahitótfalun. A Nemzeti Nyomozó Iroda közleményében megerősítette a Hír TV információját, amely szerint a bűncselekménnyel összefüggésben felbujtóként meggyanúsították Portik Tamást is, akit korábban az Aranykéz utcai merénylettel és a Prisztás-gyilkossággal összefüggésben is felbujtással gyanúsítottak.

A szabolcsi almás máktorta nyerte el idén a Magyarország tortája címet, az egressel készített cukormentes almatortát Magyarország cukormentes tortájának választották. A győztes tortát augusztus 19-én és 20-án bárki megkóstolhatja a budai rakparton, a Magyar ízek utcájában, 20-án pedig az ország több mint 150 cukrászdájában.

Romániában 10 nappal lerövidítette a határidőt az alkotmánybíróság a Traian Basescu leváltásáról szóló népszavazás érvényessége ügyében. A határozat szerint a kormánynak augusztus 21-ig kell elküldenie a választói névjegyzéket a testülethez. Múlt héten a kormány jelezte: az alkotmánybíróság kérésének megfelelően nem módosítja a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazás megszervezésekor használt választói névjegyzéket.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×