Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ki építi fel az ócsai lakóparkot? - Lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem találnak vállalkozót az ócsai lakópark építésére - számol be a Népszabadság és a Napi Gazdaság. Felgyorsulnak a fővárosi önkormányzat uniós forrásokra számító közlekedési fejlesztései - írja a Magyar Nemzet.

Nem találnak vállalkozót az ócsai lakópark építésére - számol be a Népszabadság és a Napi Gazdaság. Egy hete épülhetne a bedőlt devizahitelesek számára az ócsai szociális lakópark, ha az utolsó - harmadik - közbeszerzési eljárásra beadott ajánlatok közül a kiíró BM Országos Katasztrófavédelem nyertest hirdetett volna - írta a Napi Gazdaság. A lap információja szerint a beadott ajánlati árak alapján lehetett volna nyertest hirdetni. A Napi Gazdaság a projekt kommunikációjáért felelős belügyi tárcától nem kapott magyarázatot a pályázat eredménytelenségére, illetve az újabb eljárás határidejére.

Ezzel szemben a Népszabadság azt írta, a kivitelezők vélhetően nem tudtak olyan alacsony árat és olyan közeli határidőt megadni, amire a feladattal megbízott Belügyminisztérium rábólinthatott volna. A lap felidézi, hogy az Ócsára tervezett szociális bérháztelepet eredetileg az idén márciusban adták volna át, a határidőt később augusztusra módosították. A területen eddig csupán néhány villanyoszlopot állítottak fel. A szociális lakásépítésre és a kapcsolódó infrastruktúra kivitelezésére a mérnökár alapján nettó 1,5 milliárd forint áll a kiíró rendelkezésére.

Nemcsak a már korábban kiemelt állami beruházások, de a fővárosi önkormányzat uniós forrásokra számító közlekedési fejlesztései is felgyorsulnak - írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy leghamarabb az elektronikus jegyrendszer bevezetése, illetve Budapest villamos- és trolibusz-beszerzési programja valósulhat meg. A kisföldalatti akadálymentesítése, járműcseréje és esetleges zuglói meghosszabbítása akár már 2014-től elkezdődhet. Összeköthetik a 2-es metrót és a gödöllői HÉV-et, valamint megvalósulhat a csepeli és a ráckevei HÉV meghosszabbítása. Tarlós István főpolgármester várhatóan szerdán ismerteti a tervezett beruházásokat.

Az Index az ozorai fesztiválon végrehajtott rendőrségi razzia utáni helyzetről közöl összeállítást. A hírportál cikke szerint, noha a fesztivál területe több kilométerre fekszik Ozorától, a település polgármestere mégis azért aggódik, hogy a név miatt rossz híre lesz a falunak, a helyiek egy része pedig a munkalehetőségeket félti.

Csökken a szakadék a jövedelmek és az ingatlanárak között, melynek a lakáspiac élénküléséhez kéne vezetnie, véli Rutai Gábor a Duna House elemzési vezetője. Az Egyesült Államokból importált elmélet szerint a lassú lakáspiaci éledezés egyik fő oka, hogy a lakásárak csökkenésük következtében beérték a jövedelmi szinteket. A közvetítő hálózat szakembere úgy véli, hasonló folyamatokat láthatunk Magyarországon is, így jogosan lehetünk optimisták a lakáspiac jövőjével kapcsolatban - írja a Portfolio.hu.

A Pénzcentrum.hu újabb konkrét üggyel támasztotta alá, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - az áfatörvényben, illetve a vonatkozó irányelvekben foglaltakkal ellentétesen - sorra tagadja meg a vállalkozásoktól az általános forgalmi adó levonását olyan esetekben is, amikor a számla kibocsátója megfizette az áfát. Az állami adóhatóság ezzel szembemegy az Európai Bíróság június 21-én hozott ítéletével.