eur:
394.38
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Két arany és két ezüst Londonban - a nap hírei

2 arany- és 2 ezüstérem, valamint egy 4. helyezés a magyar küldöttség egyenlege a londoni olimpia csütörtöki játéknapján. Az Állami Számvevőszék szerint nem volt hatékony a vidékfejlesztési források felhasználása 2007 és 2011 között. Teljes felülvizsgálatot rendelt el a Szegedre tervezett uniós lézer-kutatóközpont ügyében a kabinet.

2 arany- és 2 ezüstérem, valamint egy 4. helyezés a magyar küldöttség egyenlege a londoni olimpia csütörtöki játéknapján. Risztov Éva a női 10 kilométeres hosszútávúszás versenyében lett első. Kozák Danuta a női kajak egyes 500 méteres döntőjében szerzett aranyat. Ugyanezen a távon második lett kajak kettesben Kovács Katalin és Dusev-Janics Natasa, míg a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású kajaknégyes 1000 méteren szerezte meg az ezüstérmet. A magyar női vízilabda-válogatott a negyedik helyen fejezte be a nyári játékokat, miután a bronzmeccsen hosszabbítás után 13-11-re maradt alul Ausztráliával szemben. Pénteken a magyar férfi kézilabda-válogatott a svéd csapattal küzd meg a döntőbe jutásért. A magyar sportolók eddig 8 arany, 4 ezüst és 3 bronzérmet nyertek a londoni ötkarikás játékokon.

Nem volt hatékony az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban a vidékfejlesztési források felhasználása 2007 és 2011 között - állapította meg az Állami Számvevőszék. A vizsgálat szerint a kötelezettség-vállalás mértéke 60 százalék körüli volt az időszak végén, míg a kifizetések aránya alig haladta meg a 20 százalékot. Így a vidéki térségekben nem nőtt az egy főre jutó GDP, a munkanélküliség nem csökkent, illetve sem az aktivitási, sem a foglalkoztatási rátában nem történt pozitív elmozdulás, a befejezett projektek alacsony száma miatt.

Teljes felülvizsgálatot rendelt el a Szegedre tervezett uniós lézer-kutatóközpont ügyében a kabinet. A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság azt állapította meg: az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent azért, hogy a kiemelt beruházás megfelelő ütemben haladjon. Botka László, Szeged szocialista polgármestere szerint a projekt megvalósulását maga a kabinet veszélyeztette.

Jóváhagyta a Várkert Bazár rehabilitációjának támogatását a kormány. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás 6,5 milliárd forintot kaphat.

Meghatározta az Országos Képzési Jegyzékben szereplő, az állam által is elismert szakmai képesítések követelményeit a kabinet. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet a jegyzékben szereplő 80 OKJ-s képzés részletes leírását is rögzíti.

Költségvetési főfelügyelőt rendelt ki az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez a kabinet. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat az államháztartásról szóló törvény alapján költségvetési felügyelőt delegál több felsőoktatási intézményhez, így a többi között a Miskolci Egyetemhez, a Budapesti Gazdasági Főiskolához és a Nyíregyházi Főiskolához is. Felügyelő működik a jövőben a Gyermekvédelmi Szolgáltató Központ és a Magyar Országos Levéltár mellett is.

Holoda Attila István lesz augusztus 21-étől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára. A posztot január 31-ig Kovács Pál töltötte be, aki február elseje óta a tárca klíma- és energiaügyért felelős államtitkára.

Õsszel megkezdi az ingatlanok felvásárlását a Nemzeti Eszközkezelő. A jogszabályváltozás alapján jelentősen bővült a jogosultak köre. Az idén 8 ezer ingatlant vásárolhat meg az eszközkezelő a Magyar Állam számára, 2014 végéig pedig 25 ezret tervez.

Az ombudsmanhoz fordult az LMP az Erzsébet-utalványok miatt. A parlamenti ellenzéki párt nyílt levelében arra kéri Szabó Mátét, indítványozza az Alkotmánybíróságnál az Erzsébet-utalványos segélyezést lehetővé tévő rendelkezések megsemmisítését, mert azok szerintük sértik a támogatottak emberi méltósághoz fűződő jogait.

Az ütemtervnek megfelelően halad a rendőrség átszervezése - számolt be a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tárca vezetői értekezletén az országos rendőrfőkapitány és az illetékes miniszteri biztos. A közlemény alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya, valamint a speciális bűnözői csoportok elleni és a kábítószer-bűnözés elleni osztályai személyi állományának egy része már más rendőri egységeknél teljesít szolgálatot. Közölték: jogutód nélkül megszűnt a Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni főosztályának szervezett bűnözés elleni osztálya

Embertelenek és megalázók a körülmények a szolnoki és a pécsi börtönben - ezt állapította meg Szabó Máté ombudsman. Az alapvető jogok biztosa elküldte észrevételeit a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának, arra kérve őt, vizsgáltassa meg, hogyan lennének felszabadíthatók, előteremthetők a körülmények javításához szükséges források.

Csaknem nettó 1,3 milliárd forintos keretösszeggel hirdetett meg pályázatot elektromos és elektronikai eszközök, berendezések hulladékainak gyűjtésére, szállítására és előkezelésére az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség. A mennyiségi elvárások mellett az egyes pályázatok elbírálásakor előnyt jelent az álláskeresők, a megváltozott munkaképességűek, valamint a büntetés-végrehajtási intézményekben lévő fogvatartottak alkalmazása.

Júniusban nőtt a külföldi és csökkent a belföldi kereslet a kereskedelmi szálláshelyeken. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a külföldi vendégek 1 millió 69 ezer, a belföldiek 1 millió 26 ezer éjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken.

22 millió forint bírságot szabtak ki az élelmiszerbiztonsági szakemberek a turisták által látogatott üzletek, nyaralók, táborok, vendéglők ellenőrzésekor júliusban. Általában élelmiszer-minőségi és higiénés problémák miatt bírságoltak, ugyanakkor kirívó, nagyon súlyos esetekkel nem találkoztak.

Narancs színű, a 9 fokozatú skálán 3-as szintű figyelmeztetést adott ki az erős pollenkoncentráció miatt az ország egyes területeire az Országos Környezetegészségügyi Intézet. A figyelmeztetés Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részén, az ország északkeleti felében, valamint a Szigetköz területén és Budapest környékén lépett életbe.

Az év egyik legizgalmasabb csillagászati eseményeként szombatról vasárnapra virradóra következik be a Perseida-meteorraj maximuma. A porfelhő legsűrűbb részén augusztus 11-12-e környékén halad át a Föld, de már a környező éjszakákon is igen látványos meteortevékenység figyelhető meg.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×