eur:
393.51
usd:
367.52
bux:
66014.41
2024. április 23. kedd Béla

Két újabb magyar arany az olimpián - a nap hírei

Már 6 aranya van a magyar olimpiai küldöttségnek. Rontotta a közép- és kelet-európai gazdaságokra adott előrejelzését a Morgan Stanley. Másodjára is vádemelést javasol az MVM-ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Megszületett az ötödik és a hatodik magyar aranyérem a londoni olimpián. A Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakpáros 1000 méteren, a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina összeállítású kajaknégyes pedig 500 méteren ért elsőként a célba. 34-33-ra győzte le Izland válogatottját, ezzel elődöntős a magyar férfi kézilabda-válogatott. Kemény Dénes férfi vízilabda válogatottját 11-9-re győzte le Olaszország, így a háromszoros olimpiai bajnok magyar együttes nem jutott a legjobb négybe. Vajda Attila a pontszerző hatodik helyen végzett a kajak-kenu 1000 méteres döntőjében, így nem sikerült megvédenie bajnoki címét. Orbán Éva nem jutott be a női kalapácsvetés döntőjébe, a világbajnoki ezüstérmes Sastin Marianna pedig kikapott a nők 63 kg-os kategóriájának nyolcaddöntőjében.

Rossz kilátások a régió számára

Meredeken rontották a közép- és kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és jövő évi növekedési előrejelzéseiket az egyik legnagyobb globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői. A prognózist azután tették közzé, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítményére vonatkozó becsléseiket is mérsékelték. A Morgan Stanley közgazdászai a valutaunióban az eddig jósolt 0,3 százalékos visszaesés után most már fél százalékos GDP-mínuszt várnak 2012 egészére, a jövő évre vonatkozó euróövezeti prognózisukat pedig 0,9 százalékos növekedésről stagnálásra módosították. Ennek nyomán, Magyarországon az idén 1,2 százalékos gazdasági visszaesést valószínűsítenek az eddigi előrejelzésekben várt 0,3 százalékos GDP-csökkenés helyett. A Morgan Stanley 2013-ra szóló magyarországi GDP-növekedési becslését 1,7 százalékról 0,7 százalékra vette vissza. A csoport londoni elemzőinek várakozása szerint az időszak végére a magyar jegybanki alapkamat a mostani 7,00 százalékról 5,00 százalékra süllyed.

Támogatás a megyei múzeumoknak

Mintegy 17,6 milliárd forint áll a települési önkormányzatok rendelkezésére jövőre a közgyűjteményi feladatok támogatására - erősítette meg a kultúráért felelős államtitkár. L. Simon László elmondta: a megyeszékhelyek által fenntartott, megyei hatókörű múzeumoknak 2,2 milliárd, könyvtáraknak mintegy 2,9 milliárd forint jut, míg 1,7 milliárd forintot ezek a könyvtárak a kistelepülési könyvtári feladatok ellátására fordíthatnak. A fennmaradó mintegy 10,5 milliárd forint valamennyi települési önkormányzat közgyűjteményi és közművelődési feladatellátását fogja segíteni. L. Simon László hozzátette: a keretet a többi között az intézmények látogatottsága, a kezelt gyűjtemény és az ellátandó terület nagysága alapján fogják elosztani.

Segítség a határon túliak egészségügyi ellátásához

Csaknem 150 millió forintos keretből finanszírozzák a határon túli magyarok magyarországi ellátásának támogatását - közölte az egészségügyi államtitkárság. Július 15-ével módosult a határon túli magyarok magyarországi egészségügyi ellátásának támogatásáról szóló rendelet. Az ebben szereplő egészségügyi ellátások meghatározott mértékű támogatását az Ukrajnában és a Szerbiában élő magyar nemzetiségű betegek igényelhetik. A támogatható ellátások közé tartozik egyebek mellett a daganatos megbetegedések műtéti megoldása, idegsebészeti, szemészeti, fülészeti műtéti beavatkozások, valamint a magas kockázatú terhességek gondozása és kezelése. A közlemény szerint a beavatkozást követően a határig biztosítják a beteg hazaszállításának költségeit is.

Újabb vádemelési javaslat az MVM ügyében


Másodszor is vádemelési javaslattal fejezte be a Magyar Villamos Művek 2006 és 2008 közötti gazdálkodásával kapcsolatban folytatott nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda - értesült az MTI Hírcentrum. Az NNI most is bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés miatt javasol vádemelést a hét gyanúsított, köztük Kocsis István, az MVM és Kovács József, a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgatója, valamint az MVM-mel korábban kapcsolatban álló Kapolyi László volt szocialista országgyűlési képviselő ellen. A hat ügyben lezárt nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak egy indokolatlanul drága ingatlanvásárlással, emellett felesleges tanácsadói szerződésekkel, valamint fedezet nélküli kölcsönökkel 2006 és 2008 között több mint 15 milliárd forinttal károsították meg a Magyar Villamos Műveket. További 5 ügyben még folyik a nyomozás.

Új igazgató az NNI élén

Indoklás nélkül visszavonta a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója, Csizner Zoltán vezetői megbízását Pintér Sándor belügyminiszter. Csütörtöktől Bucsek Gábor vezeti az intézményt. A tárca közleménye szerint az intézkedés része a rendőrség átszervezésének. Csizner Zoltán az Országos Rendőr-főkapitányság rendelkezési állományába került, ahol főkapitányi biztosként koordinálja a bűnügyi ellátó igazgatóság létrehozásával kapcsolatos feladatokat.

Vigyázzanak az Egyiptomba és Kínába tartók!

Óvatosságra inti az Egyiptomba és Kínába utazó magyarokat a Külügyminisztérium. A tárca konzuli szolgálatának közleménye szerint a Sínai-félszigeten tevékenykedő fegyveres csoportok jelenthetnek veszélyt az Egyiptomba tartókra, míg a Sanghajba és a környező kínai nagyvárosokba készülők a Hajkuj tájfun okozta fennakadásokra számíthatnak. A konzuli szolgálat emlékeztet arra, hogy vasárnap egy fegyveres csapat megtámadott egy katonai ellenőrzőpontot az izraeli-egyiptomi határnál. A támadásnak 16 halálos áldozata és hét sebesültje volt. Ezért javasolják az Egyiptomba utazó magyaroknak, hogy a Sínai-félsziget északi részét - különösen Rafah és el-Arís városokat - és belső területeit ne látogassák sem egyénileg, sem csoportosan szervezett utazásokon. Ha valaki mégis az utazás mellett dönt, akkor szándékáról és elérhetőségéről értesítse a nagykövetséget. A Hajkuj tájfun miatt Sanghajban és a közeli kínai nagyvárosokban nehézkes a közlekedés, több nemzetközi repülőteret bezártak, nem közlekednek a vonatok, és a hajóforgalom is szünetel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×