eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Már temetésre sincs pénzünk - lapszemle

Nem csökkenti a korhatárt a választási eljárásról szóló törvényben a Fidesz - írja a Magyar Nemzet. A Népszabadság szerint átalakulóban van a kegyeleti kultúra.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, hogy nem csökkenti a korhatárt a választási eljárásról szóló törvényben a Fidesz, és az is kizártnak tekinthető, hogy az előzetesen feliratkozó, de a választástól távol maradó polgárokat eltiltsák a következő voksolástól. Gulyás Gergely, a nagyobbik kormánypárt szakpolitikusa a lapnak úgy nyilatkozott: elképzelhetőnek tartja, hogy azok, akik a feliratkozás lezárása után, de még a választások előtt válnak nagykorúvá, részt vegyenek az előzetes regisztrációban.

A lap egy másik cikkében arról ír, hogy az ózdi kórházban is béremelést szeretnének. A legtöbb egészségügyi intézménybe már megérkezett a dolgozóknak járó béremelés fedezete, vannak azonban olyan kórházak, mint az ózdi is, amelyeknek minden alkalmazottja kimaradt a többletjuttatásból. Az ózdi kórház dolgozói azért maradtak ki a béremelésből, mert az intézmény állami tulajdonban van ugyan, de működtetését nem az állam, hanem egy magáncég végzi.

A Népszabadság szerint átalakulóban van a kegyeleti kultúra, miután a pénztelenség felülírja a temetkezési szokásokat. Ráadásul tíz családból átlagosan kettő már nem temetteti el, hanem urnában hazaviszi szerettei hamvait. A lap által megkérdezett egyik temetkezési vállalkozó ugyanakkor azt tapasztalta: gyakran előfordul, hogy néhány nappal később a családtagok kiviszik az urnát a temetőbe, és maguk földelik el a családi sírba. A lap úgy értesült, hogy részben emiatt ősztől módosítják a temetkezési törvényt, hogy a hamvak sorsa jobban követhető legyen.

A lap egy másik cikkéből kiderül, hogy élő közvetítésben követhette a New York-i Time Square-en összegyűlt tömeg a Curiosity, azaz Kíváncsiság nevű, csaknem egy tonnás marsjáró landolását tegnap, magyar idő szerint reggel 7 óra 19 perckor. A szerkezet legalább két évig kutat majd a vörös bolygón.

Az Index beszámol arról, hogy tegnap megdőlt a budapesti melegrekord. Hétfőn a fővárosban 37,7°-ot mértek - ez az augusztusi átlagnál jóval magasabb, 8-9 fokkal haladja meg a megszokottat. Budapesten ezen a napon mostanáig 1939-ben volt a legmelegebb, akkor 35,8 fok volt. Az országos melegrekord viszont nem dőlt meg. Pakson volt a legmelegebb 39,5°-kal, de ez elmarad az 1905-ben Orosházán mért 40,2°-tól.

Az internetes portál egy másik cikkéből kiderül, hogy forgalomszámlálásra, adatok kielemzésére, valamint a dugódíj hatásainak modellezésére szerződött a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a COWI Magyarország vezette konzorciummal nettó 37,9 millió forintos értékben. A dán alapítású nemzetközi tervezőcégnek Budapest 22 forgalmas pontján kell az autósok kikérdezésével a forgalmat felmérnie, illetve 38 csomópontban és 8 keresztmetszetben forgalmat számlálnia. Emellett az összes villamos-, és metróvonalon, illetve két forgalmasabb HÉV-vonalon is teljes körű utasszámlálást kell végeznie.

A Napi Gazdaság szerint Orbán Viktor miniszterelnök közbenjárását kérte nyílt levelében a Panel Érdekképviseleti Egyesület, hogy a panelprogramban több mint két éve benyújtott pályázatok kapjanak végre támogatást az új Széchenyi-terv zöld beruházási rendszer panel alprogramjának keretében. A szervezet a lap beszámolója szerint 15.700 pályázó panel-lakótelepi lakástulajdonost képviselve fordult a kormányfőhöz, miután a támogatási döntésre 2010 óta várakoznak a lakóközösségek.

A Portfolio.hu az Index birtokába jutott megvalósíthatósági tanulmányra hivatkozva azt írja: az okostelefonokban és az internet-szolgáltatásban bízik, és akár a piac negyedét is bekebelezheti az állami mobilcég. Túl sok sarokszámot azonban továbbra sem ismerünk a negyedik mobilszolgáltató terveivel kapcsolatban, így a szektor szereplői és a közvélemény számára is rejtély, mi a célja az államnak a telekom piacra való belépéssel.

A Pénzcentrum.hu összeállításából kiderül, hogy akár félmillió forintot is nyerhetnek az egyetemisták az új diákhitelen. A szeptembertől elkezdődő újabb tanévben a felsőoktatási intézményekbe felvettek több mint 36 százaléka maga fizeti majd tandíját a költségtérítéses szakokon. Nekik nyújt lehetőséget az új diákhitel rendszer, melynek keretében két százalékos hiteldíj mellett kaphatnak a tanulmányi költségük fedezésére elegendő hitelt. Ilyen alacsony hiteldíj mellett azoknak is érdemes a hitelt igényelni, akiknek esetlegesen a havi 20-50 ezer forintos tandíj nem jelent túl nagy terhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×