eur:
395.39
usd:
366.76
bux:
65135.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Új kórházigazgatókat neveztek ki - a nap hírei

A humánum napja alkalmából megemlékezést tartottak a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Új kórházigazgatókat nevezett ki az emberierőforrás-miniszter. Megvásárolta a Déli Áramlat földgázvezeték hazai szakaszának előkészítését végző társaság 50 százalékos részvénycsomagját az MVM.

A humánum napja alkalmából megemlékezést tartottak a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta: vissza kell utasítani mindazt a gonoszságot, amely embereket vagy embercsoportokat méltóságukban megaláz. A humánum napját 2001 óta minden évben Raoul Wallenberg születésnapján tartják Magyarországon. A zsidó embereket mentő svéd diplomata az idén lenne 100 éves.

Szolgálati időnek minősül a 40 évet ledolgozó nők korhatár előtti nyugdíjellátási jogosultságának számításakor az ápolási díj folyósítási ideje - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága. A tárca emlékeztetett arra: az ápolási díj után a 24 százalékos szociális hozzájárulási adót nem, csak a 10 százalék nyugdíjjárulékot kell megfizetni.

A fiatalítás is szempont volt az egészségügyi rendszer átalakítása után megválasztott kórházigazgatók kinevezésénél. Március végén 35 posztot hirdettek meg, de 12 pályázat eredménytelenül zárult, így augusztus elsejével 23 kórház élére neveztek ki újonnan főigazgatót. Több, 62 éven felüli pályázó nem nyerte el a posztot.

2013 januárjáig meghosszabbította az új polgári törvénykönyv előkészítését koordináló Székely László miniszteri biztos megbízatását Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. A parlament várhatóan ősszel tárgyalja a törvénykönyvet, amely 2014. január 1-jén léphet hatályba, és a többi között a családjogi és a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokat is tartalmazza majd.

Az ombudsman szerint a hatályos joganyag nem biztosítja hatékonyan a vízbázisok védelmét, nem fektet kellő hangsúlyt a felszín alatti vizek növényvédőszer-szennyezés elleni védelmére. Szabó Máté ezért több jogszabály módosítását is javasolta.

Az emberek segítségét kéri az adócsalások visszaszorításához az adóhivatal. A NAV mindenkit arra szólít, hogy kérjen számlát az eladóktól és jelentse, ha valaki nem teszi ezt. Az adóhivatalnak az idén mintegy 10.500 milliárd forintot - a tavalyinál ezer milliárd forinttal többet - kell beszednie.

Győrben 30 millió eurós beruházással bővítette gyárát az autóipar számára hengerfejeket gyártó Nemak Kft. A beruházással 200 új munkahelyet teremtettek a ma már 800 munkatársat foglalkoztató vállaltnál. A fejlesztés eredményeként 2,5 millió hengerfejet gyártanak, félmillióval többet, mint korábban. A cég az Opelt, és a Renault-t, az Audit és a BMW-t látja el termékeivel.

Megvásárolta a Déli Áramlat földgázvezeték hazai szakaszának előkészítését végző társaság 50 százalékos részvénycsomagját a Magyar Fejlesztési Banktól az MVM Magyar Villamos Művek. A társaság műszaki, jogi és üzleti szakértők bevonásával tárgyal a projekt magyarországi szakaszáról a Déli Áramlat Zrt. másik 50 százalékos tulajdonosa, a Gazprom képviselőivel.

Locsolják a hőségben a főváros főbb útjait, a lakótelepek utcáit, és megnyitják az ivókutakat. A másodfokú hőségriadó miatt Tarlós István főpolgármester arra kérte a Budapesti Városüzemeltetési Központ tagvállalatait, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a hőség okozta kellemetlenség enyhítésére.

Az összes engedélyt megkapta a Sziget Fesztivál a XI. kerület jegyzőjétől. Milassin Levente, Újbuda Önkormányzatának kommunikációs vezetője elmondta, hogy a szervező Sziget Kulturális Menedzser Iroda teljesítette a szigorú jogszabályi előírásokat. A fesztivál ide alatt jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani Óbudán.

A győri és a hatvani vasútállomással együtt 51 épületet javasol műemléki védelem alá helyezni egy új rendelet. Budapestről a listán van egyebek mellett az újlaki plébánia, a Pesti Hírlap Bajcsy-Zsilinszky úton lévő egykori palotája, a Horváth Mihály téri József telefonközpont, és a volt Ludovika Akadémia kertje is.

Mintegy 60 év után került elő az a Munkácsy-kép, amelyet Pákh Imre műgyűjtő mutatott be a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Az Egy legény az asztalnál című alkotást 1874-ben Békéscsabán festette Munkácsy Mihály a Falu hőse című kép egyik előtanulmányaként. A kép egy kis francia aukciósház árverésén bukkant föl néhány hónapja, ott vette meg egy magyar kereskedő, és tőle került az alkotás Pákh Imre műgyűjtőhöz.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×