Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Nem zsákutcában, hanem a bokszutcában vagyunk " - napirend előtt értékelték a kormányt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A ciklus felénél tartó kabinet előző két évének ellenzéki értékelése tematizálta az Országgyűlés napirend előtti felszólalásait.

Volner János, a Jobbik részéről a kormány elmúlt két évéről szólva úgy látta, a Fidesz egyetlen célja, hogy megteremtse a költségvetési egyensúlyt, ami jó, de önmagában kevés. A megszorításokkal ugyanis visszafogják a gazdasági teljesítményt, ami csökkenti a bevételeket.

Cséfalvay Zoltán államtitkár a kormány nevében ismét hangsúlyozta, hogy eladósodott országot örökölt a kabinet, ezért lett első számú ellensége az adósság. Mára az államadósság GDP-arányosan 78 százalékra csökkent, az államháztartás hiányát pedig 3 százalék alatt tartja a kabinet.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője szintén a kabinet elmúlt két évét értékelte. Mint mondta: az oktatás területén például szűkült a hozzáférés, az egészségügy területén a kormány kifosztotta a gyógyszerkasszát, az ügynökakták nyilvánosságát pedig elsunnyogta a kabinet. A kormány padlógázzal halad előre egy zsákutcában, és nem hajlandó tanulni hibáiból - tette hozzá Jávor Benedek.

Nem zsákutcában, hanem a boksz utcában vagyunk - vágott vissza Rétvári Bence államtitkár. Az elmúlt két évben ugyanis a kormánypártok az alaptörvény mellett rengeteg sarkalatos törvényt fogadtak el. A végtörlesztés lehetőségével 160 ezer család élt, a foglalkoztatottak száma pedig 59 ezerrel nőtt.
Rövid intermezzót jelentett, hogy Vejkey Imre a KDNP részéről a csíksomlyói búcsúról emlékezett meg.

Az MSZP-s Lukács Zoltán azonban a "magyar nemzeti oligarchák kormányának" nevezte a kabinetet, majd úgy fogalmazott: még jó, hogy csak két év van már hátra ebből. Úgy látta, hogy a kormány nem csak központilag, helyileg is támogatja a Fidesz-közeli vállalkozókat, így kuruc gúnyában folytat labanc politikát, ám már nem csak a ló lába, hanem az egész ló kilóg.

Cséfalvay Zoltán kiemelte: volt egy olyan időszak, mikor az építőipar erősen növekedett, e mögött azonban pont a devizahitelek felfutása állt, amiből a kabinet nem kér. Leszögezte, a kérdés, hogy az exportra termelő külföldi tulajdonú cégek és a magyar tulajdonú exportra termelni képtelen vállalkozások közötti különbséget hogyan lehet csökkenteni.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője viszont azt ajánlotta Lukács Zoltánnak, ha meg akar ismerkedni azokkal, akik az országot tönkretették, forduljon hátra, frakciója felé. A frakcióvezető szerint ha a kormány 2010-ben csődöt jelentett volna, talán a népharag vitte volna el a szocialistákat, de a kormánypárti képviselőknek nem kellene ennyi "pofátlanságot" végighallgatniuk. Kitért arra is, hogy 22 év után ez a kormány volt az, amely vette a bátorságot és megadóztatta a bankszektort és - véleménye szerint - ha mást nem tettek volna, csak ezt, ez is elég lett volna.

Az MSZP-nek soha nem volt bátorsága, hogy a multinacionális tőkével szemben kiálljon, hiszen születésétől kezdve egy "strómanpárt". Az oligarcházásra pedig hangsúlyozta: ebben a parlamentben ülnek olyan képviselők, akiket Amerikából pénzelnek, a Fidesz viszont magyar pénzből magyaroknak politizál.