eur:
395.05
usd:
371.11
bux:
65184.06
2024. április 19. péntek Emma

Módosította az országgyűlés a távközlési adót - a nap hírei

Nem változnak a méltányos közteherviselés alanyai - mondta a miniszterelnök. Módosította a távközlési adóról szóló szabályozást az Országgyűlés. Az MSZP szerint megszegett ígéretek jellemzik az Orbán-kormány első két évét.

A méltányos közteherviselés alanyai nem változnak, csak a közcélokhoz való hozzájárulásuk módja, eszközrendszere lesz más - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában megerősítette: eredetileg azt tervezte a kormány, hogy a válságadókat három évre vezetik be. A kormányfő úgy fogalmazott: az európai bürokraták a válságadókból származó bevételeket nem fogadták el, mint a költségvetés rendes bevételeit, és erre a helyzetre választ kellett találnia a kormánynak. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Takarékbankban vállalt állami szerepvállalás egy átfogó hadművelet része. Orbán Viktor hangsúlyozta: a cél, hogy egy erős, a lakosság által könnyen elérhető pénzügyi szolgáltató jöjjön létre.

Módosította az országgyűlés a távközlési adót


Támogatta a távközlési adó szabályainak megváltoztatását az Országgyűlés. A parlament a május 18-án elfogadott törvényt a gazdasági bizottság javaslatára úgy változtatta meg, hogy idén az adó összege havonta magánszemélyek után legfeljebb 400, a cégeknél 1.400 forint lehet. Az eredeti kormányjavaslat hétszáz, illetve kétezer-ötszáz forintos maximumot írt elő, ezeket azonban csak a jövő évtől, az ágazati különadó megszűnése után alkalmazzák majd. Az Országgyűlés módosította a kisajátításról szóló törvényt is; ennek értelmében a bíróság a jövőben megváltoztathatja a vonatkozó közigazgatási határozatot.

Matolcsy: Első a nemzeti érdek védelme


Magyarország a nemzeti érdekeket védve tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága ülésén úgy vélte: ellenkező esetben a magyar kormányt és a gazdaságpolitikát gyámság alá helyeznék. A miniszter szerint az Európai Unió történetének egyik legfontosabb küzdelme zajlik a centralizációs és a tagállamok nemzeti érdekeket képviselő törekvései között. Matolcsy György hozzátette: a magyar kormány óvja a nemzeti érdekeket, és meg fogja őrizni Magyarország pénzügyi mozgásterét is.

Értékelte a kormány két évét az MSZP

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint megszegett ígéretek, a munkanélküliség növekedése, gazdasági csőd és a jogállam szétzilálása jellemzi az Orbán-kormány első két évét. Mesterházy Attila azt mondta: nem állítható be sikerként az a kormányzás, amely pénzt vett el a szegényektől és a gazdagoknak adta, vállalkozásokat juttatott csődbe és az ország nemzetközi elszigetelődéséhez vezetett.

Emelkedik az üzemanyagok ára

Bruttó négy, illetve három forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát csütörtökön a Mol - értesült piaci forrásokból a Portfolio.hu. Fekete Beatrix, a portál elemzője az InfoRádióban elmondta: az áremelés után a benzin literenkénti átlagára 429, a gázolajé 432 forint lesz. Az autósok 20-25 forint árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Maradt az alapkamat

Nem változtatott a jegybanki alapkamat hét százalékos szintjén a monetáris tanács. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa indoklásában azt írta: a változékony kockázati környezet és a kijelölt célt hosszabb időszakon keresztül meghaladó infláció miatt továbbra is óvatos monetáris politikára van szükség. A testület úgy ítélte meg, hogy a gazdaság növekedési kilátásai rövid távon kedvezőtlenek, és a növekedés csak 2013-ban indulhat meg. Simor András jegybankelnök azt mondta: a Széll Kálmán-tervben szereplő adóemelések miatt nőtt a bizonytalanság, hogy tartható-e 2013-ban a három százalékos inflációs cél.

Különadót tervez a szlovák kormány


Szlovákiában különadó kivetését tervezi a kormány a közüzemi cégekre; a cél a költségvetés bevételeinek növelése. Robert Fico miniszterelnök azt mondta: a közteher 2012-re és 2013-ra vonatkozna, és az energiaipari, a távközlési, valamint a postai szolgáltatásokat végző szektorokat érintené. Az adó a cégek éves profitjának 4,2 százaléka lesz azon felül, hogy a társasági adó 19 százalékról 23 százalékra emelkedik. A miniszterelnök közölte: a kormány annak a lehetőségét is vizsgálja, hogy a jelenleg magánszámlákra befizetett magánnyugdíj-biztosítások egy részét a költségvetésbe irányítsák át.

Halálos áldozatokat követelt a földrengés Olaszországban

Olaszországban a legújabb adatok szerint 15 ember halt meg a kedd reggeli, a Richter-skálán mért 5,8-es erősségű földrengés miatt. Az olasz polgári védelem 4 embert eltűntként tart nyilván. A rengés középpontja Emilia Romagna tartományban volt, Modena mellett; a földmozgást Milánóban, Forlìban, Veronában és Velencében is érezték. A térségben május 20-án is volt egy földrengés; akkor 6 ember halt meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×