eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Századvég: változatlanok az erőviszonyok a pártok között

A politikai erőtérben csak kismértékű, hibahatáron belüli mozgások tapasztalhatók, a kormánypártok őrzik vezető pozíciójukat. A Fidesz előnye a legnagyobb ellenzéki párthoz képest továbbra is több mint másfélszeres, mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében - derült ki a Századvég Alapítvány május végén készített közvélemény-kutatásából.

Május végén a választókorúak 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a részvételi hajlandóság az elmúlt hónaphoz képest nem változott.

A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya májusban, kis mértékben csökkent, jelenleg a megkérdezettek 39 százaléka tartozik ebbe a körbe.

Május végén a pártok erőviszonyai nem mutatnak döntő változást. A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 24 százalékon, az MSZP-é 15 százalékon áll. Az LMP támogatottsága hét, a Jobbiké kilenc, a Demokratikus Koalíció támogatottsága három százalék.

A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 41 százalékon, a szocialisták 25 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 17 százaléka adná voksát a Jobbikra, kilenc százalékuk pedig az LMP-re. A Demokratikus Koalíció ebben a dimenzióban négy százalékon áll, azaz egy most vasárnap tartandó választáson nem érné el a parlamentbe jutási küszöböt - írja a Századvég Alapítvány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×