Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Századvég: változatlanok az erőviszonyok a pártok között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A politikai erőtérben csak kismértékű, hibahatáron belüli mozgások tapasztalhatók, a kormánypártok őrzik vezető pozíciójukat. A Fidesz előnye a legnagyobb ellenzéki párthoz képest továbbra is több mint másfélszeres, mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében - derült ki a Századvég Alapítvány május végén készített közvélemény-kutatásából.

Május végén a választókorúak 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a részvételi hajlandóság az elmúlt hónaphoz képest nem változott.

A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya májusban, kis mértékben csökkent, jelenleg a megkérdezettek 39 százaléka tartozik ebbe a körbe.

Május végén a pártok erőviszonyai nem mutatnak döntő változást. A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 24 százalékon, az MSZP-é 15 százalékon áll. Az LMP támogatottsága hét, a Jobbiké kilenc, a Demokratikus Koalíció támogatottsága három százalék.

A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 41 százalékon, a szocialisták 25 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 17 százaléka adná voksát a Jobbikra, kilenc százalékuk pedig az LMP-re. A Demokratikus Koalíció ebben a dimenzióban négy százalékon áll, azaz egy most vasárnap tartandó választáson nem érné el a parlamentbe jutási küszöböt - írja a Századvég Alapítvány.