eur:
395.11
usd:
365.66
bux:
65398.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Módosította az Országgyűlés a médiatörvényt

Az Országgyűlés módosította a médiatörvényt. A kormánykoalíció visszavonta a korábban e témában benyújtott vitatott indítványait, az ellenzék azonban így sem elégedett.

Az Országgyűlés az Alkotmánybíróság múlt decemberi határozata alapján módosította a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő törvényeket. Ennek értelmében az újságíró vagy a szerkesztőség a jövőben nem lesz kötelezhető informátora felfedésére, erre kizárólag egyes büntető eljárásokban utasíthatják a média munkatársait. A változtatással szűkülnek a média- és hírközlési biztos jogkörei, amelyek így csak az elektronikus hírközlésre vonatkozóan marad fenn.

Korábbi - az ellenzék által hevesen bírált - módosító indítványok egyéb területeken is átalakították volna a szabályozást, ám ezeket L. Simon László, a kulturális és sajtóbizottság fideszes elnökének javaslata visszavonta. Így például nem került be a jogszabályba, hogy a Médiatanácsnak nincs szerződéskötési kötelezettsége egy pályázat győztesével, ahogy az sem, hogy a pályázat végén kizárólag a médiatanács köthet hatósági szerződést a nyertessel.

A záróvita során Pálffy István a KDNP részéről saját módosító indítványa elfogadásához kérte a képviselők támogatását, amely szerint a folyamatban lévő jogvitás kérdésekre nem vonatkoznak egyes, most elfogadás előtt álló passzusok.

Az MSZP-s Mandúr László hangsúlyozta: az L. Simon László által benyújtott módosító indítványok azt sugallják, hogy a törvény mégsem az egyik budapesti kereskedelmi rádió ellen irányul, azonban egy passzusa visszamenőleges hatályt keletkeztet a rádióadó és a Médiatanács közötti egyik vitás ügyben. Ezért a képviselő úgy vélte, hogy a módosítás alkotmányellenes.

Az LMP-s Karácsony Gergely úgy fogalmazott: korábban nem értette, hogy a kormánypártok miért félnek egy rádióadótól, azonban igazuk van, hogy el akarják titkolni hibás lépéseiket a közvélemény elől.

L. Simon László a Ház tekintélyéhez méltatlannak tartotta, ahogy Karácsony Gergely szóvá tette, hogy a Médiatanács munkatársai egy, az őket érintő döntés alatt helyet foglalnak az Országgyűlés páholyában. A képviselő aláhúzta: frakciója elismeri, hogy a korábbi módosító javaslatok nem voltak helyesek, kifejezetten a jogállami normák betartás érdekében nyújtotta be az ezeket visszavonó indítványát. Azt pedig visszautasította, hogy a Médiatanács tagjai suttognak a kormánypárti képviselők fülébe. Ahogy L. Simon László mondta: a frakció hivatalos levelezést folytat a szervezettel.

A képviselők emellett elfogadták Selmeczi Gabriella nyugdíjügyi megbízott magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvénymódosító javaslatát is, amely biztosítja, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe idén visszalépő tagok követelését állampapírban, illetve készpénzben utalják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×