Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Bankszövetség a jövő évi bankadó elengedését kéri

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bankszektor nem képes további terheket elviselni, azokat az ügyfelekre át kell hárítania - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente kiemelte: a tranzakciós illeték bevezetése alól a nagy pénzforgalmú cégeknek és a privátbanki ügyfeleknek kellene mentesülniük. A főtitkár az utalások új rendszerében a gazdaság élénkülésre számít.

A világon még sehol sincs tranzakciós illeték - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente hozzátette: az egy ezrelékes mértéknek a legfelső határnak kell lennie.

Nem szabad a hatásmechanizmus megismerése nélkül bevezetni a tranzakciós illetéket. Az elemzés még nem történt meg, amíg ez a kérdés van napirenden, felelős politikus a véglegesítésről nem dönthet - fejtette ki.

A Magyar Bankszövetség főtitkára szerint megadóztatni a készpénzforgalmat és a postai csekket szabad, az elektronikus forgalmat viszont csak jóval kisebb mértékben.

Kovács Levente kiemelte: a tranzakciós illeték bevezetése alól a nagy pénzforgalmú cégeknek és a privátbanki ügyfeleknek kellene mentesülniük, mert félő, hogy befektetéseiket kiviszik az országból. Ahol a bankszektorból ilyen mértékű pénzkivonás történik, ott megáll a gazdaság - tette hozzá.

A Magyar Bankszövetség főtitkára szerint fontos, hogy a kormánnyal decemberben kötött megállapodás ne sérüljön.

Kovács Levente hangsúlyozta: a bankszektor nem képes további terheket elviselni, azokat az ügyfelekre át kell hárítania, mert a legtöbb bank esetében az illeték mértéke meghaladja a banki bevételt.

A Magyar Bankszövetség a pénzforgalmi adó megvalósításához szükséges fejlesztésekért cserébe azt kéri a kormánytól, hogy engedje el a jövő évi bankadót.

Az utalások új rendszerében a gazdaság élénkülésre számít a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente hangsúlyozta, hogy jelentősen gyorsulhat a pénzforgalom az év második felétől.

A főtitkár közölte: pénteken délután 4 óra körül lesz az az utolsó időpont, ameddig utalni kell, hogy a partner még aznap hozzájusson az összeghez.

Hanganyag: Exterde Tibor