eur:
393.56
usd:
368.24
bux:
66117.87
2024. április 24. szerda György

Ki lesz a Kúria helyettese - lapszemle?

A Magyar Nemzet arról ír, hogy helyettest keres a Kúria elnöke, míg a Népszabadságban a részmunkaidős foglalkoztatottságról lehet olvasni.

A Magyar Nemzet tájékoztatása szerint május végéig várja a pályázók jelentkezését a Kúria elnökhelyettesi posztjára Darák Péter, a legfőbb ítélkező fórum januárban kinevezett elnöke.

A felhívás szerint kinevezett bírák jelentkezhetnek az állásra, és előnyt jelent, ha a pályázó a Kúrián dolgozik, illetve ha bírósági vezetői tapasztalata van. Szakmai berkekben Kónya Istvánt, a Kúria büntetőkollégiumának vezetőjét vagy Lomnici Zoltán volt főbírót látják esélyesnek a posztra.

A Népszabadság Online azt írja, Magyarországon nem elterjedtek az atipikus foglalkoztatási formák, mint például a részmunkaidő, a távmunka, a megosztott munka, vagy a rugalmas munkaidő. Az Európai Unióban azonban - jórészt a válság hatására - az elmúlt tíz évben nőtt a részmunkaidő aránya, ahogy az összes többi atipikus foglalkoztatási formáé. 2011-ben az unióban átlagosan heti 20 órát dolgoztak részmunkaidőben, de a visegrádi országokban még többet. Magyarország körülbelül öt százalékos részmunkaidős foglalkoztatottsággal a sereghajtók között van.

Az Index arról tudósít, hogy a Microsoft kitiltaná a Windows 8-ból a konkurencia böngészőit. A Mozilla vádjai szerint a kilencvenes évek böngészőháborújának legsötétebb évei térhetnek vissza. A Firefox böngésző fejlesztése mögött álló alapítvány azt állítja - a Chrome-ot készítő Google-lel egyetértésben -, hogy a Microsoft tisztességtelen piaci előnyt kovácsol saját böngészőjének, az Internet Explorernek, és a konkurenciát egyszerűen kizárja az új operációs rendszerből. A Microsoft egyelőre nem kommentálta a hírt.

A Napi Gazdaság szerint fennmaradhat az egészségügyi államtitkár által korábban "betegutak dzsungeleként" említett beutalási rend Budapesten és környékén. A lap idézi a kormányzati portálon megjelent egészségügyi salátatörvény-tervezet egyik passzusát, amely szerint "a beutalási rendnél nem kell figyelembe venni a térséghatárt a nyugat-közép-magyarországi, az észak-közép-magyarországi és a dél-közép-magyarországi térségek Pest megyéhez és Budapesthez tartozó területei tekintetében". A Semmelweis Terv egyik alappillére a térségi ellátásszervezés, ami azt jelenti, hogy a lakosság a nyolc térség határain belül jogosult igénybe venni egészségügyi ellátást. Ez hozzávetőlegesen 1,2 millió lakosonkénti felosztást jelent.

A Portfolio.hu azt jelenti, hogy itt az új menedék a svájci frank helyett. Az újra és újra fellángoló európai adósságválság közepette ugyanis a brit font lett a devizakereskedők kedvenc menedéke. A font idén közel négy százalékot erősödött az euróval szemben, ami a legjobb teljesítmény a tíz fejlett piaci deviza között. A devizapiaci stratégák egyre szebbnek látják a brit fizetőeszköz jövőjét, és az opciós piacok is egyre inkább pozitívan vélekednek a font euróval szembeni teljesítményéről.

A Pénzcentrum.hu azt írja, hogy bár jelentős fejlesztést igényelt, de a jelek szerint készen állnak a magyar bankok a júliustól bevezetésre kerülő 4 órás átutalás elindulására, amelynek lényege, hogy kevesebb, mint 50 nap múlva a hazai pénzintézetek képesek lesznek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a jelenlegi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez. A lapban arról is olvashatnak, hogy mennyibe kerül a változás az ügyfeleknek.

Hanganyag: Sánta András

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×