eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma

Martonyi Dél-Amerikában tárgyal - a nap hírei

Dél-Amerikába látogatott a külügyminiszter. Az MTI Hírcentrum szerint hamis miniszteri aláírásokat találtak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Az élő munkára rakódó járulékterhek csökkentését sürgeti az MSZP. A nap legfontosabb hírei május 13-án.

Elsősorban gazdasági kérdésekről tárgyal hét napos dél-amerikai látogatásán a külügyminiszter. Martonyi János Argentínában és Brazíliában a helyi magyarság képviselőivel is találkozik.

Magyar delegáció tett háromnapos látogatást Bolíviában, hogy a három éve fogva tartott Tóásó Előd ügyében tájékozódjon - közölte a Külügyminisztérium. Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő és Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal korábbi külügyi hivatalvezetője meglátogatta Tóásó Elődöt, mások mellett tárgyalt ügyvédeivel, ellenzéki szenátorok és parlamenti képviselők csoportjával és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának bolíviai képviselőjével.

Az MTI Hírcentrum értesülései szerint hamis miniszteri aláírásokat talált hivatalos dokumentumokon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium belső ellenőrzése. Az m1 Híradójában az hangzott el, hogy a tárcát 2010 májusa és 2011 decembere között irányító Fellegi Tamásére hasonlító hamis szignóval ellátott iratok az ipari üzemek szén-dioxid-kvótáit elosztó klímapolitikai főosztályon készülhettek. Az ügyet feltáró Pőcze Orsolya helyettes államtitkár még márciusban feljelentést tett, a Nemzeti Nyomozó Iroda közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozást indított.

Az új nemzeti felsőoktatási törvény elfogadását tartja az elmúlt időszak legfontosabb vívmányának az oktatási államtitkárság. A tárca közlése szerint 2013-tól kell bevezetni a képzés, a fejlesztés és a kiválóság céljait támogató hárompilléres állami támogatás rendszerét, és folytatódik a Széll Kálmán-terv végrehajtása.

A civiltörvény megalkotását nevezte az elmúlt két év legnagyobb eredményének a nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Latorcai Csaba közölte: a jogszabály segíti az adminisztratív és pénzügyi gátak lebontását, valamint támogatja a civil szervezetek munkáját.

Az élő munkára rakódó járulékterhek csökkentését sürgeti az MSZP. A párt szerint minél előbb be kellene indítani a hitelezést is. Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke hangsúlyozta: a kormánynak olyan gazdasági környezetet kell formálnia, amelyben növekszik a foglalkoztatás.

Az országgyűlési képviselők kampányára fordítható összegről szóló rendelkezés megvizsgálására kérte az Alkotmánybíróságot az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté hivatalának közleménye szerint csaknem másfél évtizede változatlanul jelöltenként 1 millió forintot fordíthatnak a bevételeikből törvényesen kampánycélokra a pártok, miközben jelentősen nőttek a választási programok és jelöltek népszerűsítésének költségei.

Csak átmeneti az Országos Bírói Tanács megfigyelői státusa az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózatában - közölte az Országos Bírói Tanács elnöke. Tománé Szabó Rita elmondta: a szükséges jogszabályváltozások után a rendes tagság kérdése újra napirendre kerül.

A Nabucco konzorcium vezető testülete vitatja meg a Mol projekttel kapcsolatos kétségeit - közölte a beruházás kommunikációs igazgatója. Christian Dolezal hangsúlyozta: egyelőre nem kaptak írásbeli értesítést arról, hogy a Mol 100 százalékos leányvállalata, a Földgázszállító Zrt. kiszáll a projektből.

A Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint 2014-re térhet vissza az ágazat a válság előtti szintre. Horváth Gergely elmondta: rekordév lehet az idei a forgalombővülés szempontjából, de a vendégéjszakák számában hosszú távon további növekedés szükséges.

Csaknem 1 milliárd forintos uniós projekt kezdődött a Fertő-tavi nádas vízellátásának és az ottani élővilág életfeltételeinek javítására. A programban növelik a nádas vízellátását biztosító csatornahálózat áteresztő képességét, és kedvező áramlási viszonyokat alakítanak ki a tó magyar oldalán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×