Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Újabb megszorítások már nem jöhetnek"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nemzetgazdasági miniszter által bejelentett adóintézkedésekkel tartható lesz az idei és a jövő évi hiánycél is - mondta el a Portfolio.hu elemzője. A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója úgy látja, a mostani adócsomaggal a kormány elment a határig, több lehetőség a költségvetés bevételi oldalán nincsen, újabb megszorítások már nem jöhetnek.

A szerdán bejelentett adóintézkedések alapján feltételezhető, a kormány mindenáron törekszik arra, hogy a második Széll Kálmán-tervben a különböző adónemekből beszedni tervezett bevételeket behajtsa, ugyanakkor a teher pontos megosztása a vállalatok és a lakosság között homályos - mondta az InfoRádiónak a Portfolio.hu elemzője.

Weinhardt Attila szerint tartható lehet az idei hiánycél, és a jövő évre tervezett deficitcélt is segítik az intézkedések. A kormány a számokat hozni fogja, sőt, a 130 milliárdnál nagyobb éves bevétel is lehet a tranzakciós adó felső határának eltörlése miatt, ugyanakkor ez a lépés az adóelkerülés élénküléséhez vezethet - fejtette ki.

Az elemző közölte: a három adónem vélhetően rontja a cégek versenyképességét, de a pontos számok nem állnak rendelkezésre arról, hogy az új adónemek miként viszonyulnak a válságadókhoz. Az negatív, hogy a kormány egyeztetés nélkül új adókulcsot határoz meg az energiaszolgáltató cégekre, és mindez a beruházások elhalasztását eredményezheti - hangsúlyozta.

Költségvetési szempontból pozitív üzenet az, hogy kormány mindenáron szeretné tartani a korábbi vállalásait - értékelte az Inforádiónak a bejelentéseket a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. Fórián Szabó Gergely szerint a három új adó alapján várt számok bejöhetnek, és a költségvetésben a bevételi oldalon a megvalósíthatósági kockázatok jóval alacsonyabbak.

Történelmi lépéssel kikerülhet az ország a túlzottdeficit-eljárás alól 2004 után, ez hatalmas hír lehet a piacoknak és a tárgyalásokat is előrelendítheti - emelte ki a befektetési igazgató, aki arra számít, hogy néhány hónapon belül sikerül összehozni a hitelkeretet.

Fórián Szabó Gergely hangsúlyozta: a mostani adócsomaggal a kormány elment a határig, több lehetőség a költségvetés bevételi oldalán nincsen, újabb megszorítások már nem jöhetnek.

Hanganyag: Kaputa Júlia és Panulin Ildikó