Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Leváltották az IMF magyarországi missziójának vezetőjét - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Népszabadság értesülései szerint végül 11 százalékos lesz a Robin Hood-adó. Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes és tizennégy társának büntetőperét június 13-ra tűzte ki a Kecskeméti Törvényszék - tudta meg a Magyar Nemzet.

A Népszabadság értesülései szerint végül 11 százalékos lesz a Robin Hood-adó, szemben az eddig ismert 16 százalékkal, vagyis az energiaszolgáltatók szempontjából kedvezőbben alakul az adóteher. A lap szerint harmadik társasági adókulcs alatt ezt értette Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter azt nem jelentette be, hogy ez a harmadik adókulcs valójában az eddig az energiaszolgáltatókra, a jövő évtől viszont a közműcégekre is kivetni tervezett Robin Hood-adót jelenti. A lap úgy véli, hogy a kormány végül 11 százalékos adóban állapodott meg. Ez pedig a 19 százalékos társasági adóra rakódva - bár a kétféle adó alapja nem teljesen egyezik meg - de kiadja a miniszter által említett 30 százalékot.

Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes és tizennégy társának büntetőperét június 13-ra tűzte ki a Kecskeméti Törvényszék - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap kiemelte, hogy a BKV kárára bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt induló elsőfokú bírósági eljárásban a tanács az ügyészi vádirat-ismertetéssel kezdi az ügy tárgyalását. A per egy hónappal később, július 13-án folytatódik.

Az Index arról ír, hogy egymilliárd dollárért épül szellemváros egy sivatagban. Az új-mexikói sivatagban épülő Cite City negyven négyzetkilométeren terül majd el, tökéletesen működő kisváros lesz lakóépületekkel, közművekkel, utcákkal, belvárossal, kertvárossal és ipari negyeddel. Elvileg 35 ezer lakos férne el benne, de gyakorlatilag üres lesz. A várost olyan tudományos kísérletekre fogják használni, ahol elengedhetetlen a városi környezet, de a lakókra nézve veszélyesek lennének a kísérletek, vagy csak zavarnák a dolgot. A skála egyelőre az automatizált közlekedési megoldásoktól az alternatív energiaforrások kihasználásán át intelligens elektromos hálózatok és elosztórendszerek teszteléséig, biztonságtechnikai próbákig és adatátviteli megoldásokkal való kísérletekig terjed.

A Napi Gazdaság internetes oldala arról közöl cikket, hogy új IMF misszióvezetőt kapott Magyarország. Christoph Rosenberget Thanos Arvanitis váltotta a magyar misszióvezetői poszton - erősítette meg a Napi Gazdaság Online-nak Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője. Thanos Arvanitis a Nemzetközi Valutaalap európai ügyekkel foglalkozó részlegének tanácsadója. Kinevezése április 30-tól szól, 2010-től az ukrajnai missziót vezette.A Magyar Nemzet on-line kiadásában arról lehet olvasni, hogy újra itt a kettős mérce. Magyarország ellen korábban kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság a magyar adatvédelmi hatóság függetlensége ügyében, míg egy másik tagország, Luxemburg esetében az sem okoz problémát, hogy saját törvényjavaslata segítségével került nyolc évre az ombudsmani székbe egy szocialista politikus, aki mellesleg a velencei bizottságnak is tagja. Arról nem is szólva, hogy a magyar médiatörvény után az ombudsmani rendszer reformját támadó Viviane Reding éppen luxemburgi.

A Napi Gazdaság értesülése szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint szabálytalan volt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 216 millió vény előállítására kiírt tendere, jogsértően érvénytelenítették az Állami Nyomda ajánlatát. Az egyedüli érvényes ajánlatot benyújtó Szenzor Számítóközpont Kft.-vel azonban a jogorvoslat ellenére - ellátási problémákra hivatkozva - már szerződést kötöttek. A testület megállapította, hogy az egészségbiztosító eljárása során megsértette a közbeszerzési törvényt, ezért egymillió forint pénzbírság, valamint az ÁNY részére 720 ezer forint igazgatási-szolgáltatási díj megfizetésére kötelezte.

A Portfolión arról lehet olvasni, hogy melyek a legtipikusabb befektetői hibák. A szakértők nem lehetnek tökéletesen racionálisak, hiszen nem jutnak hozzá minden információhoz, így számos irracionális döntést hoznak a befektetők, sokszor az érzelmekre alapozva. Az egyik jellemző hiba, hogy a megtakarítók pletykák, ismerősök információi alapján hoznak döntést. A másik gyakori hiba, hogy a befektetők sokszor múltbeli információk alapján döntenek, és olyan termékbe fektetnek, amelyek már rég óta drágulnak, és fordítva.

A Pénzcentrum arról közöl cikket, hogy tízezreket is lehet keresni a hitelkártyával. Sokan félnek a hitelkártyáktól, pedig tudatos használatával több tízezer forintot is spórolhatnának a családok évente. A hitelkártyák mellé járó jóváírások és az el nem költött fizetés kamatai egy átlagos pesti családnak 40-45 ezer forintot jelentene évente, de még egy szülőkkel élő fiatal is spórolhat 20 ezer forintot.

Hanganyag: Szabó Gergõ