Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Döntött a kormány az új adókról - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elfogadta a kormány a távközlési, a pénzügyi tranzakciós és az egységes biztosítási adót. Átvette miniszteri kinevezését Balog Zoltán. Országszerte rendben lezajlottak a történelem írásbeli érettségik.

Elfogadta a kormány a második Széll Kálmán-tervben szereplő új adóintézkedéseket, így a távközlési, a pénzügyi tranzakciós és az egységes biztosítási adót. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közölte: 1 ezrelék lesz a pénzügyi tranzakciós illeték, és ebből 130 milliárd forint bevétele származik a költségvetésnek. Bevezetik az egységes biztosítási adót, valamint a percalapú távközlési adót, ami az idén júliusban lép életbe. Az első 10 perc ingyenes lesz, afölött 2 forintot kell fizetni percenként. A magánszemélyeknél a távközlési adó maximum 700 forint, cégek esetében 2.500 forint lesz. A biztosítási adóról Matolcsy György elmondta: a kormány kivezeti a baleseti adót, a válságadót, és a tűzvédelmi hozzájárulást, és ezek helyére lép be az egységes adó.

Bírálták az új adók bevezetését a parlamenti ellenzéki pártok. Az MSZP úgy véli, hogy a kormány a szegényekkel fizetteti meg kudarcai árát. A párt szerint egyértelmű, hogy a vállalatok ezeket a terheket áthárítják majd az ügyfeleikre. A Jobbik adóprésről beszél, és úgy látja, hogy a kormánynak semmilyen ötlete nincs az ipari és a mezőgazdasági termelés, valamint a turizmus fellendítésére. Az LMP szerint hiába nevezik át az adófajtákat és fogalmaznak meg új kulcsokat, a kormány ugyanazokra a szektorokra vetne ki ugyanakkora adókat, amelyeket majd a végfogyasztóknak kell megfizetniük.

A Bankszövetség szerint a pénzügyi tranzakciós adóval a kormány megszegte a tavaly decemberben kötött megállapodást, mert az adó a tranzakciót lebonyolító pénzügyi intézményeknél jelenik meg többlet-ráfordításként. A Bankszövetség közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy ha pénzügyi intézményeket többletterhek sújtják, az szükségképpen visszaveti azok hitelezési képességét illetve tovább növeli a hitelek árát, miközben a kormány célkitűzései közé tartozik a vállalkozások hitelhez jutásának elősegítése, a pénzügyi közvetítőrendszer aktív szerepvállalása mellett.

Átvette miniszteri kinevezését az államfői feladat- és hatásköröket gyakorló Kövér László házelnöktől Balog Zoltán, aki jövő hétfőtől az emberi erőforrások minisztereként tevékenykedik tovább. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumot szintén hétfőtől nevezik át Emberi Erőforrás Minisztériumává, és az eddigi társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárként dolgozó Balog Zoltán is akkor kezdi meg a miniszteri munkát. Balog Zoltán korábban azt mondta, szerkezeti és személyi változások is várhatók az irányítása alatt működő minisztériumban.

Jóváhagyta a Fővárosi Vízművek részvényeinek visszavásárlásához szükséges fedezetigazolás kiadását a Fővárosi Közgyűlés. Ennek összege több mint 4,6 milliárd forint, amelyet az önkormányzatnak jövő május 8-ig kell megfizetnie az OTP Banknak. A közgyűlés arról is döntött, hogy a kéményseprés díjával megegyező pótdíjat kell fizetnie azoknak a budapesti ingatlantulajdonosoknak, akik nem engedik be az előre bejelentett időpontban a kéményseprőket.

Hárommilliárd forint értékben ad át ingatlanokat az államnak a Honvédelmi Minisztérium, ennek fejében nem vonnak el forrásokat a tárcától. Hende Csaba honvédelmi miniszter az InfoRádiónak elmondta: a második Széll Kálmán Terv tartalmazott volna elvonásokat, de a tárca ennek kiváltására használaton kívüli, nehezen eladható ingatlanokat ad át az államkincstárnak.

Lemondott a Wizz Airben betöltött igazgatósági tagságáról Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere. Oszkó Péter az InfoRádióban azzal indokolta döntését, hogy szeretne az őt ért vádakra kötöttségek nélkül válaszolni, úgy, hogy a korábbi politikai szerepvállalásával összefüggő ügyek ne érintsék hátrányosan a céget.

Országszerte rendben lezajlottak a történelem írásbeli érettségik. Középszinten a bethleni konszolidáció, az ENSZ és a kiegyezés, emelt szinten az Oszmán Birodalom, az Erdélyi Fejedelemség története és a harmincéves háború témája is szerepelt a feladatok között. Csütörtökön az angol írásbelivel folytatódnak az érettségi vizsgák.

Feltehetően öngyilkos lett tihanyi hétvégi házában Bartha Ferenc, a TriGranit Holding elnöke, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke. Kómár Viktória, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a 68 éves férfi vélhetően fegyverrel vetett véget életének, holttestét hétfő reggel találták meg, a rendőrség nem tud arról, hogy búcsúlevelet hagyott volna hátra.