eur:
395.78
usd:
366.78
bux:
65712.52
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Rendkívüli EU-csúcs lesz - a nap hírei

Rendkívüli uniós csúcstalálkozót tartanak május 23-án a gazdasági növekedés támogatásának lehetőségeiről. Már jövőre 20-ról 25 százalékra emelné az érettségi vizsgákon az elégségeshez szükséges szintet az oktatási államtitkárság. Ukrajna elhalasztotta a közép-európai államfők péntekre és szombatra tervezett jaltai csúcstalálkozóját.

Rendkívüli, informális találkozón tárgyalnak a gazdasági növekedés támogatásának lehetőségéről május 23-án az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői - jelentette be Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. José Manuel Barroso bizottsági elnök korábban arra szólította fel a tagállamokat, hogy tegyenek meg mindent olyan kezdeményezések kidolgozásáért, amelyek segíthetik a gazdasági élénkülést. Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi alelnöke a napokban úgy fogalmazott: Európának beruházási paktumra, illetve a növekedés ösztönzésére van szüksége.

Módosítják az alaptörvényt

Az új alaptörvény első módosításáról és a jegybanktörvény megváltoztatásáról kezdett összevont általános vitát a parlament. A kormány az Európai Bizottság aggályait orvosolná. Az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár expozéjában emlékeztetett arra, hogy az uniós testület januárban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a nemzeti bank függetlenségének ügyében. Pleschinger Gyula hozzátette: a nemzeti bank és a pénzügyi felügyelet összevonása mellett és ellene is szóltak érvek, a kormány azonban az uniós aggodalmak miatt elállt ettől, és megszünteti ennek lehetőségét.

Hoffmann: Fokozatosan változik az értékelés


Már jövőre 20-ról 25 százalékra emelné az érettségi vizsgákon az elégségeshez szükséges szintet az oktatási államtitkárság. A szervezet vezetője az InfoRádióban elmondta: Európában mindenütt 50 százalék körüli szint kell, ma ez Magyarországon 20 százalék. Hoffmann Rózsa azt mondta: a tervezet alapján - a kormány támogató döntése után - fokozatosan változna meg az értékelés rendszere.

Közgyűlést tartott az MTA

A kiválóság, a fenntarthatóság és versenyképesség jegyében zajlott a kutatóhálózat megújítása - mondta expozéjában a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Pálinkás József a testület 183. rendes közgyűlésén hangsúlyozta: a megújítási program második szakaszában egységes kutatás-, valamint projektnyilvántartási és -értékelési rendszert alakítanak ki, a harmadik ütemében pedig szorosabbra fűzik az együttműködést az akadémiai és a felsőoktatási kutatóhálózatok között.

Alkotmánybírósághoz fordult az omdusman

A médiatörvény több pontjának megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté szerint a médiatörvény több - a Médiatanács elnökének és tagjainak megválasztására, valamint a megbízatás megszűnésére vonatkozó - rendelkezése értelmezhetetlen és alkalmazhatatlan. Az ombudsman emellett úgy véli, hogy a belső szabályozási ellentmondások közvetve a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatos intézményvédelmi kötelezettség, a sajtószabadság és a szabad tájékoztatáshoz való jog szempontjából is aggályosak.

Feljelentés az egri zsidózás ügyében

Közösség elleni izgatás és hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a Heves Megyei Főügyészségen. Az ügy előzménye, hogy a napokban nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelynek tanúsága szerint Egerben a múlt ősszel származása és politikai irányultsága miatt tiltottak el egy fellépőt az egyik önkormányzati eseményről.

Dmitrij Medvegyev az orosz kormányfő

Moszkvában jóváhagyta az orosz parlament alsóháza, hogy Dmitrij Medvegyev volt államfő legyen az ország miniszterelnöke. A politikus a következő időszak feladatai közül az új költségvetési törvény előkészítését, a befektetések növelését és a befektetői környezet javítását nevezte fontosnak.

A radikálisok alakíthatnak kormányt Görögországban


Görögországban újabb pártvezető, most a választásokon második helyen végzett Radikális Baloldal Pártja elnöke kapott kormányalakítási megbízást. Alexisz Cipraszt azután bízta meg a feladattal Karolosz Papuliasz köztársasági elnök, hogy a voksoláson győztes konzervatív Új Demokrácia vezetője nem tudott parlamenti többséget biztosító koalíciót kötni. Ha az 52 képviselői helyhez jutott Radikális Baloldal három nap alatt nem tud kormányt alakítani, akkor megnő a valószínűsége annak, hogy a jövő hónapban új választásokat kell kiírni az adósságválsággal küzdő országban.

Elhalasztották a jaltai csúcsot


Ukrajna elhalasztotta a közép-európai államfők péntekre és szombatra tervezett jaltai csúcstalálkozóját, mivel a legtöbb meghívott lemondta részvételét. Julija Timosenko volt miniszterelnök bebörtönzése és a vele szembeni bánásmód miatt tíz államfő jelezte, hogy nem vesz részt a csúcstalálkozón, az Európai Bizottság pedig úgy döntött, hogy testületileg távol marad a labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai rendezvényeitől.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×