Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Támogatás Balog Zoltán kinevezéséhez - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A munkahelyteremtésre fókuszáló gazdaságpolitika előretörésére számít Európában a kormányfő. Támogatták Balog Zoltán miniszterré kinevezését a mai bizottsági meghallgatásokon. Görögországban nem képes koalíciós kormány alakítására a vasárnapi választásokon győztes párt. A nap legfontosabb hírei május 7-én.

A kormányfő azt várja, hogy a munkahelyteremtésre fókuszáló magyar gazdaságpolitika egész Európában polgárjogot nyer. Orbán Viktor, amikor Budapesten fogadta Zoran Milanovic horvát miniszterelnököt, úgy vélte: a mostani európai választások eredménye világosan mutatja, hogy a válsággal szembeni európai politika nem korlátozódhat a pénzügyi fegyelemre. A horvát miniszterelnök arról beszélt, hogy a magyar-horvát kapcsolatok minden területen kiválóak, a két ország között feltétel nélküli az együttműködés, és rendkívül kevés a nyitott kérdés.

A társadalmi felzárkózásért és az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság is átkerül az erőforrás-minisztériumhoz a közigazgatási és igazságügyi tárcától - mondta az erőforrás- minisztérium élére jelölt Balog Zoltán. A politikus az Országgyűlés szociális bizottságának ülésén a nyugdíjpolitikáról kérdésre válaszolva elmondta: nem tervezik a nyugdíjak megadóztatását. A nemzeti összetartozás bizottsága előtt a miniszterjelölt arról beszélt: lényeges személyi változásokat és strukturális átalakításokat tervez. Balog Zoltán kinevezését mindkét bizottság támogatta.

Az előzetes tervekkel ellentétben nem kétnapos, hanem háromnapos ülést tart a héten az Országgyűlés - döntött a házbizottság. Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke elmondta: a törvényhozás munkája hat új napirendi ponttal bővül. Ezek között szerepel a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítása is, amellyel a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot Emberi Erőforrások Minisztériumává neveznék át.

A Magyar Tudományos Akadémia értéket teremtő tevékenységével viszonyítási pontként szolgál - mondta a köztestület elnöke. Pálinkás József az MTA 183. közgyűlésének megnyitóján hangsúlyozta: a testület a bizonytalanság közepette is őrzi a közbizalmat, a tudomány hitelességét. A közgyűlésen átadták az idei akadémiai elismeréseket. A tudós testület legrangosabb elismerését, az Akadémiai Aranyérmet Bárdossy György, az MTA rendes tagja, nyugalmazott egyetemi tanár kapta.

Ismét csökkennek az üzemanyagárak; a Mol szerdán a 95-ös benzin literenkénti árát bruttó 10, a gázolajét 6 forinttal mérsékli. Sándor Dávid, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban azt mondta: a mostani változással a benzin átlagára 430 forintra csökken, a gázolajé pedig 432 forint lesz.

Rendben befejeződtek a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségik - közölte az Oktatási Hivatal. A magyar nyelv és irodalom írásbeliken 1.210 helyszínen 137.580 diák adott számot tudásáról emelt és középszinten, ez 3.420 diákkal kevesebb, mint tavaly.

Megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását, így uniós forráshoz jut a budapesti 1-es és 3-as villamosvonalak felújítását, valamint az 1-es meghosszabbítását célzó projekt. A 41 milliárd forint összértékű beruházás 94 százalékos uniós támogatásban részesül.

Június 16-ától, a nyári menetrend bevezetésével megszünteti az Intercity járatokon az étkezőkocsikat a MÁV-Start. A társaság szóvivője az InfoRádióban ezt a veszteséges működéssel indokolta, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem végleges leállásról van szó.

Moszkvában letette az esküt Vlagyimir Putyin új orosz elnök, aki ezzel megkezdte harmadik, ezúttal hatéves államfői mandátumát. Vlagyimir Putyin a március 4-ei elnökválasztáson 63,6 százalékos szavazataránnyal győzött. Az új elnök - ígéretének megfelelően - Dmitrij Medvegyev eddigi államfőt jelölte kormányfőnek.

Romániában bizalmat kapott Victor Ponta kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelölt kabinetje a törvényhozás két házának együttes ülésén. Az új román kormányban a hárompárti szociálliberális szövetség politikusai és szakértők kaptak miniszteri tárcákat.

Görögországban nem képes koalíciós kormány alakítására a vasárnapi választásokon legtöbb szavazatot szerzett konzervatív Új Demokrácia. Antonisz Szamarasz, az államfő által a kormányalakítással megbízott párt vezetője visszaadta a megbízást a köztársasági elnöknek. A konzervatívok koalíciós kudarca után a választásokon második helyen végzett Radikális Baloldal párt feladata lesz a kormányalakítás.

Életét vesztette a 2012-es Magyar Annapurna Expedíció egyik hegymászója. Horváth Tibort a 6800 méteres táborból lefelé egy jéglavina sodorta el. Az expedíció valószínűleg véget ért, Erőss Zsolt és társai hazautaznak.