Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mennyi szavazót vonzott az MSZP-hez Gyurcsány Ferenc távozása?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár drasztikusan nem rendeződtek át a párttámogatottsági mutatók, az utóbbi hetek eseményei valamelyest aktivizálták a választókat - hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója és Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője volt a vendége.

Az Ipsos adatai szerint márciusban úgy tűnt, hogy nemcsak megtorpant a Fidesznek a választások óta tapasztalható népszerűség-vesztése, hanem a párt növelte is a táborát. Áprilisban azonban ismét két százalékkal csökkent a kormánypárt népszerűsége - mondta Závecz Tibor, az Ipsos közvélemény-kutató véleménykutatási igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Sok impulzus érte a választópolgárokat, főleg március közepétől április elejéig-közepéig, amikor minden párttal történt valami. A köztársasági elnök lemondott, az LMP aláírást gyűjtött - nem túlságosan sikeresen - , a szocialista párt kongresszust tartott, a Jobbik képviselője elmondta a Parlamentben elhíresült tiszaeszlári beszédét - sorolta a példákat. - Ezt a sok impulzust még egy elemzőnek is nehéz egybefoglalni és egy irányba mutató nyílként értelmezni, hát még egy választópolgárnak. Mindez, azt gondolom, hol visz a bizonytalanságból a pártokhoz szavazókat, hol meg eltaszít" - fogalmazott Závecz Tibor.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője szintén nem lát komoly változást az adatokban.

Szerinte a Századvég adataiból kiolvasható az MSZP-nek statisztikai hibahatár fölött lévő, de kismértékű erősödése, ami összefügghet azzal, hogy Gyurcsány Ferenc távozott a pártból, ugyanis ez az emelkedés akkor kezdődött, amikor a volt pártelnök-kormányfő és az MSZP útjai szétváltak.

Amennyiben ez a hipotézis helyes, és sokan Gyurcsány Ferenc személye miatt nem szavaztak volna az MSZP-re, akkor a távozásával az MSZP egy-két százalékos vonzerőt tudott gyakorolni - tette hozzá.

A közvélemény-kutatások eredményei szerint a Fidesz továbbra is őrzi vezető pozícióját, nem kevéssel lemaradva második az MSZP, harmadik pedig a Jobbik.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!