eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

"Összevissza szaladgálunk" - akadozik az új betegszállítási rendszer

Katasztrofális a betegszállítás országos irányítása - mondta az InfoRádiónak a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke azután, hogy az Országos Mentőszolgálat május elsején átvette a betegszállítás teljes koordinációját. Tapasztalata szerint az első napokban a betegek felét nem tudták kórházba vinni, az intézményben lévőket pedig hazaszállítani.

Május 1-től az Országos Mentőszolgálat irányítja az összes magyarországi betegszállítást, így kedd óta a betegszállítás elrendelésére jogosult szakembereknek az 1820-as számot kell tárcsázni akkor, ha egyszerű betegszállításra van szükség.

Nagyon rosszak az első tapasztalatok, az OMSZ-nál nem működik az adatok továbbítása - számolt be az InfoRádiónak a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke. Bíró Ferenc szerint a mentőszolgálat jelenlegi irányító rendszere alkalmatlan arra, hogy nagy számú beteg irányítását ellássa.

Megengedhetetlen, ami folyik. Káosz van, és nem látni, hogyan lehetne ezt áthidalni. A személyzet képzetlen, nem tudják jól kitölteni az adatlapot. Az adatbázis sem megfelelő, rengeteg utánjavítási probléma van - sorolta az anomáliákat az elnök, aki szerint a legnagyobb baj az, hogy szerdán a központban nem tudták felvenni az igények nagy részét: a betegek fele otthon maradt, vagy nem szállították haza a kórházból. Azon a napon ötven százalékkal csökkent a betegszállítás.

Összevissza szaladgálunk, nőnek az üres kilométerek - fogalmazott Bíró Ferenc.

Az InfoRádió megkereste az Országos Mentőszolgálatot, amely azonban csak az MTI-nek reagált. A május elseje óta élő, betegszállítás rendelésére létrehozott központi hívószám vonalain valóban jelentkezett átmeneti túlterheltség, az Országos Mentőszolgálathoz ellátatlanul maradt betegszállítási feladatról szóló jelzés sehonnan sem érkezett - közölte Győrfi Pál, a szolgálat szóvivője.

Hozzátette: szerdán több mint 4200 betegszállítási igényt rögzítettek és adtak át a területi ellátási kötelezettség alapján illetékes szolgáltatóknak. A mentőszolgálat által megkérdezett, legnagyobbak közé tartozó betegszállító vállalkozások sem számoltak be érdemi feladatszám-csökkenésről - tette hozzá.

Mint kiemelte: az 1820-as központi telefonszámra érkező hívások fogadása, szolgáltatóknak történő átadása, a betegszállítások végrehajtása folyamatos, a megrendeléseket az ország 20 betegszállítás-irányító központjában 130, ezzel a feladattal megbízott munkatárs fogadja. A hívásokat, a hívásfogadó rendszer leterheltségét folyamatosan, napszakokra és területekre bontva is figyelik.

Győrfi Pál elismerte, hogy helyenként átmenetileg valóban jelentkezett túlterheltség a hívószám vonalain, ami hosszabb várakozási időt okozott. Ugyanakkor leszögezte: a mentés biztonsága (a 104-es segélyhívások lehetősége) sehol sem sérült. Az 1820-as vonal túlterhelődési problémáját a hívásfogadó kapacitás szükség szerinti bővítésével küszöböli a mentőszolgálat - tette hozzá a szolgálat szóvivője.

Kezdeti nehézségek

A kezdeti nehézségek ellenére biztonságosan zajlik a betegszállítás irányítása az Országos Mentőszolgálatnál - olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságának az InfoRádióhoz pénteken eljuttatott közleményében.

Kiemelték: a betegszállító vállalkozások óránként kapják meg az OMSZ diszpécserközpontjába befutó igényeket, s minden munkanapon 16 óráig jelzik számukra a másnapi szállítási szükségleteket.

Az államtitkárság szerint az új rendszer lehetővé teszi a mentés és a betegszállítás feladatainak teljes körű összehangolását, az esetleges párhuzamosságok elkerülését, ugyanakkor a magán-betegszállítók kapacitásaira hosszú távon is számít. Az új rendszer bevezetésével egy hatékony, korszerű és átlátható szolgáltatás nyújtható. Az Államtitkárság bízik abban, hogy a betegszállító szervezetek - az átállást megelőző utolsó egyeztetésen elhangzottaknak megfelelően - a zökkenőmentes átállás érdekében szorosan együttműködnek az Országos Mentőszolgálattal.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×