Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A pozsonyi nagykövet képviseli Magyarországot a V4-en - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Csorba-tónál tanácskoznak a visegrádi országok államfői, Magyarországot a pozsonyi nagykövet képviseli. Biztató jelnek nevezte a kettős állampolgárság intézményét a miniszterelnök. Esztergomban szentmisével emlékeztek Mindszenty József bíboros születésének 120. évfordulójára.

A magas-tátrai Csorba-tónál kezdtek kétnapos tanácskozást a visegrádi országok államfői. A tárgyalássorozaton Magyarországot Balogh Csaba pozsonyi nagykövet képviseli. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Áder János megválasztott köztársasági elnök csak május 10-én lép hivatalba, így még nem vesz részt az eseményen. A V4 államok küldöttei a szlovákiai találkozón a többi között a májusi chicagói NATO csúcstalálkozóra alakítanak ki közös álláspontot. Emellett a térség regionális identitásának megerősítéséről és az Európai Unió keleti partnerségi politikájáról is egyeztetnek.

A miniszterelnök szerint azok lesznek a győztes nemzetek, amelyek tagjai segítik egymást és jól meg tudják szervezni az együttélést. Orbán Viktor az újvidéki Magyar Szónak adott interjúban biztató jelnek nevezte a kettős állampolgárság intézményét. Emlékeztetett: tíz évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy az európai politika nem fogadja el ezt a lehetőséget, de mostanára ez megváltozott, és a kettős állampolgárság szinte minden országban bevett gyakorlattá vált. Szerbiában vasárnap tartanak elnök-, parlamenti, helyhatósági és vajdasági tartományi parlamenti választásokat. Az elnökválasztáson összesen 12 jelölt indul, köztük Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Esztergomban szentmisével emlékeztek Mindszenty József bíboros születésének 120. évfordulójára. Carlo Caffarra bíboros, bolognai érsek beszédében hangsúlyozta: a mártír főpap életének tanúságtétele állandó figyelmeztetés, hogy nem szabad hátat fordítani a Szent Istvántól eredő nemzetetek keresztény hagyományának. Az országos zarándoklatra érkezett híveket Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek köszöntötte. Az idén a magyarság világszerte megemlékezik Mindszenty Józsefről.

Az MSZP szerint a kormány család- és gyermekellenes politikát folytat. Bangóné Borbély Ildikó, a szocialisták elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy 2011 első nyolc hónapjában 57 ezer gyermek született, kevesebb, mint egy évvel korábban. Mint mondta, egy család akkor vállal gyereket, ha biztos hátteret tud kialakítani, a kormány intézkedései azonban visszavetik a gyermekvállalást.

Az LMP szerint súlyos ellentmondásokat tartalmaz a második Széll Kálmán Terv oktatási része. Osztolykán Ágnes, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a terv az oktatás felemeléséről beszél, miközben szerinte 2010-ig a GDP 13 százalékát vonták ki a területről és további megszorításokra lehet számítani.

Tízezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezett a kötelező komplex felülvizsgálatra - írja a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet arra, hogy akik valamilyen okból nem kaptak értesítést, igazolási kérelemmel és fellebbezéssel is élhetnek ellátásuk megszüntetése ellen. A felülvizsgálatok és az új jogszabályok miatt tüntetésre készülnek a megváltozott munkaképességűek, mert úgy érzik, azokat is egészségesnek nyilvánítják, akik valóban betegek.

Az üzemanyagárak további csökkenésére számít a Portfolio.hu. A gazdasági portál szakértői szerint jövő héten négy-öt forinttal is mérséklődhet a benzin és a gázolaj ára. Az elemzők szerint erre az ad lehetőséget, hogy a héten csökkent az olaj átlagos árfolyama, és a forint is tovább erősödött a dollárhoz képest. A héten 10 forinttal csökkentette a benzin, és 5 forinttal a gázolaj literenkénti árát a MOL.

Az energetikai együttműködés lehetőségeiről tárgyalt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékes államtitkára a szaúdi víz- és energiaügyi miniszterrel. A budapesti találkozó után Kovács Pál elmondta: a szaúdi villamosenergia-piac ötször akkora, mint a magyar és a további fejlesztésekhez magyar cégek részvételét is várják.

Befejeződött a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójának első üteme. Az Európai Unió támogatásával megújult, idén 250 éves kastélyépületet és a hozzá tartozó díszudvart szerdán adják át. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója elmondta: a két évvel ezelőtt kezdődött rekonstrukcióra több mint másfél milliárd forintot költöttek.

Lapértesülés szerint vádemelési javaslattal zárta le a Gyenesei István volt önkormányzati miniszter ellen magánokirat-hamisítás miatt folytatott nyomozást a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. A Magyar Nemzet azt írja: az eljárásban a rendőrség egyedül a Somogyért Egyesület elnökét, a Gyurcsány-kormány önkormányzati miniszterét hallgatta ki gyanúsítottként.