Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balázs Péter: Lesznek még magyar ügyek az EU asztalán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Orbán Viktor és Jose Manuel Barroso találkozója csak ideiglenesen oldotta meg a problémákat, az IMF tárgyaláson ismét előjön a jegybank függetlenségének és az egykulcsos adónak a kérdése - fejtette ki véleményét az InfoRádió Arénájában Balázs Péter egyetemi tanár, volt külügyminiszter.

Diplomáciai szempontból jó lépés volt, hogy Orbán Viktor és Jose Manuel Barroso bizottsági elnök azokat a kérdéseket, amelyekben nem tudtak összhangra jutni az informális találkozójukon, magasabb szintre emelték - véli Balázs Péter egyetemi tanár.

Az Európai Bizottságot is terhelték ezek a kérdések, ilyenkor le kell tisztítani az asztalt: ami lezárható, vagy máshol intézhető, azt el kell vinni és koncentrálni kell a legnehezebb témákra, a legnagyobb konfliktusokra - fogalmazott a volt külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az uniós követelmények azonban nem hárultak el, hiszen nem lehet ilyen kedvező hitelkeretet nyitni olyan ország számára, ahol a Nemzeti Bank függetlensége kérdéses, vagy ahol az igazságszolgáltatási rendszer nem működik kifogástalanul - tette hozzá Balázs Péter, aki szerint a le nem zárt kérdések - a jegybank függetlenségének néhány aspektusa és az egykulcsos adó - visszaköszönhetnek az IMF-fel való tárgyalásokon.

Balázs Péter szerint lesznek még magyar ügyek az EU asztalán is, igaz nem a hiteltárgyalásokhoz kapcsolva. Az Európai Parlament nyolc témában kérte fel a Bizottság szakértői testületét, hogy vizsgálják meg a magyarországi helyzetet - emelte ki.

A volt külügyminiszter arról is beszélt, hogy egy tárgyalást akkor szoktak elkezdeni, amikor látják, hogy le is tudják zárni, ez is egy előfeltétel.

Népmesei szituációhoz hasonlította Balázs Péter a kialakult helyzetet: akkor megyünk el megkérni a királylány kezét, amikor már biztosan nem fognak kizavarni minket az udvarból.

A konvergenciaprogramból a fogyasztás megadóztatása olvasható ki, és nem a jövedelmeké. Az egykori uniós biztos szerint ez is probléma lehet a hiteltárgyalásokon.

Az Aréna adását meghallgathatja, ha ide kattint.