eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Áder nem utazik Jaltára

Nem vesz részt Áder János megválasztott magyar köztársasági elnök a közép-európai államfők május 11-én kezdődő jaltai találkozóján és a korábbi közlések szerint a visegrádi négyek hétvégi, szlovákiai államfői rendezvényére sem utazik el.

A Külügyminisztérium a V4 országok találkozójára utalva azt közölte: Magyarország fontosnak tartja az együttműködést, de Áder János május 10-én lép hivatalba, beiktatása után azonban kész Pozsonyba utazni. A Magas-Tátrában tervezett találkozón Magyarországot Balogh Csaba pozsonyi magyar nagykövet képviseli.

A külügyi tárca tájékoztatása szerint a közép-európai elnökök jaltai találkozóján az új államfő halaszthatatlan új hivatali kötelezettségei miatt nem tud részt venni. Az ukrajnai helyzetre, a többi között Julija Timosenko volt kormányfő bebörtönzésére utalva a tárca annyit közölt: az eddigi felhívások ellenére nem látható komoly előrelépés az emberi jogok és az igazságszolgáltatás területén.

Julija Timosenko fogva tartásának körülményei miatt korábban tíz európai államfő jelezte, hogy nem vesz részt a jaltai csúcstalálkozón.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×