Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rogán újabb módosítókat nyújtott be a jegybanktörvényhez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
További módosító indítványokat nyújtott be Rogán Antal a Magyar Nemzeti Bankról szóló új törvényjavaslathoz, az Európai Központi Bank és az MNB elnökének észrevételei alapján.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága fideszes elnökének javaslata visszaállítaná a jelenlegi szabályozást azzal, hogy a monetáris tanács tagjait, az elnökön és alelnökökön kívül mégsem a köztársasági elnök nevezné ki hat évre - ahogy a benyújtott javaslatban szerepel - hanem az Országgyűlés választaná meg.

Módosítaná a monetáris tanács-tagok felmentését is a fideszes politikus úgy, hogy a tagot, amennyiben nem felel meg a feladatai ellátásához szükséges feltételeknek, illetve súlyos kötelezettségszegést követ el, nem a köztársasági elnök, hanem ugyancsak az Országgyűlés mentheti fel.

A tagok kinevezésére és felmentésére az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága tesz javaslatot, de nem a köztársasági elnök, hanem az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága számára.

Kikerülne a szövegből, hogy a monetáris tanács elnökön és alelnökökön kívüli tagjainak kinevezésére és felmentésére vonatkozó köztársasági elnöki döntéshez a kormány tagjának ellenjegyzése nem szükséges.
Azt a paragrafust pedig, amely szerint a miniszter az MNB-t előzetesen tájékoztatja a központi költségvetésről szóló törvény tervezetéről, az MNB pedig megküldheti a tervezettel kapcsolatos véleményét a miniszternek, és azt a Költségvetési Tanács ülésén az MNB elnöke jeleníti meg, Rogán Antal javaslata kiegészítené azzal, hogy az így megjelenített vélemény azonban nem köti az MNB elnökét a Költségvetési Tanács tagjaként biztosított jogainak szabad gyakorlásában.

Az MSZP szerint a kormány át akarja venni az irányítást a jegybankban, míg a Jobbik szerint szükség van a Nemzeti Bank és a PSZÁF összevonására.