eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Mekkora fizetést érdemel egy parlamenti képviselő?

Ismét a közvélemény nyomására cselekszik a Fidesz, amikor átalakítja az országgyűlési képviselők javadalmazásának rendszerét. A kérdés: mekkora fizetést érdemel meg egy parlamenti politikus? A törvényjavaslat már készül, és talán erre is választ ad.

Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló jogszabályt 1990-ben fogadta el a Parlament. Azóta sok politikus beismerte, hogy adózás ide, számlaadási kötelezettség oda, a rendszer átláthatatlan, korrupt, tehát bőséges utánpótlással látja el a közvélemény politikusok iránti ellenszenvét.

Pedig a jogszabály szövege első olvasatra egyértelmű. Az országgyűlési képviselők alapdíjat, pótdíjat, választókerületi pótlékot és lakhatási támogatást kapnak. Az alapdíj a mindenkori köztisztviselői illetményalap hatszorosa.

A tiszteletdíj a bizottsági tagságért jár, a választókerületi pótlék összege pedig a Budapesttől mért távolságtól függ. Lakhatási támogatásban az a képviselő részesül, akinek nincs lakóhelye Budapesten. Egy alkalmazott, valamint iroda, telefon, posta, és laptop is ingyen jár a Parlament tagjainak. Itt jegyezzük meg, hogy a politikusok jelenleg akár a hozzátartozójukat is alkalmazhatják titkárként. Meg is teszik, például a KDNP-ben, de két esetben még a Fideszben is, pedig a nagyobbik kormánypárt frakciójában ez elvileg tilos.

Egyébként mindenki tudja, hogy képviselők valójában nem a 231.900 forintos alapdíjukból, hanem a költségtérítésből élnek. Sokan közülük polgármesterként, illetve települési vagy megyei képviselőként is felvesznek fizetést. Összesen azonban egy átlagos országgyűlési képviselő havonta 500-600 ezer forintot keres, ami ugyan nem kevés, de elgondolkodtató, hogy ugyanezek az emberek minden nap milliárdok sorsáról döntenek.

Lázár János frakciótársával, Rogán Antallal még ebben a hónapban megpróbálja újraszabályozni, vagyis átláthatóvá tenni ezt a szerintük is farizeus rendszert. Az indítványozók személye azért is érdekes, mert korábban éppen Lázár János vette fel a legtöbb költségtérítést, 18 millió forintot, amiről akkor azt mondta, hogy jár neki, a közelmúltban pedig csak a közvélemény nyomására mondott le a közpénzből fenntartott szolgálati luxusautójáról. Most azt szeretné, hogy a képviselők a teljes jövedelmüket munkabérként kapják meg.

Az InfoRádió úgy tudja, a készülő törvényjavaslat értelmében nem kaphatna lakhatási támogatást az a képviselő, akinek van lakása a fővárosban, az egyéni választókerületében, vagy abban a megyében, amelyben a területi listás mandátumát megszerezte.

Tény - és erre az ellenzéki MSZP nem is felejti el majdnem minden nap felhívni a figyelmet -, hogy több kormánypárti politikus jogtalanul vett fel költségtérítést. Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere; Zsiga Marcell, Miskolc fideszes alpolgármestere; Földi László, Cegléd KDNP-s polgármestere; Szabó Zsolt, Hatvan fideszes polgármestere; Rónaszékiné Keresztes Mónika, Erzsébetváros fideszes alpolgármestere; Csöbör Katalin, Alsózsolca fideszes alpolgármestere és Hoffmann Pál, Tököl KDNP-s polgármestere vagy visszafizette ezt a pénzt, vagy lerótta a büntetését, ami Lázár János szerint nem a pártkasszát gyarapította.

A kormánypárt tervei között szerepel az is, hogy házaspárok tagjai nem lehetnek egyszerre országgyűlési képviselők, bár ezzel jelenleg csak a jobbikos Novák Előddel és feleségével, Dúró Dórával szúrnak ki. A Jobbik egyébként az összeférhetetlenség nagy híve: a radikális párt megtiltaná, hogy valaki polgármester és országgyűlési képviselő is legyen. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a már készülő törvényjavaslat erről, valamint a képviselői fizetésekről, a parlamenti politikusok jogállásáról, a törvényhozás működéséről és a Házszabály vitás pontjairól is rendelkezik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×