Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vitézy Dávid: Ha beválik, akár magáncégek is kaphatnak arckép nélküli BKV-bérletet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Arckép nélküli éves Budapest-bérletet bocsát ki a BKV egyes állami és önkormányzati szerveknek, szervezeteknek, így egy bérletet többen használhatnak. Ha a tapasztalatok pozitívak lesznek, akkor nemcsak állami intézmények, hanem magáncégek is vásárolhatnak arckép nélküli éves BKV-bérleteket - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

A fővárosi az éves Budapest-bérletről a szerdai közgyűlésen szavaztak, György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztését 27 igennel, három nem ellenében támogatták.

A minisztériumok és az állami szervek részéről vetődött fel igény az arckép nélküli, átruházható éves BKV-bérletre. Ilyen bérlettípusa 2008-ig volt a BKV-nak, ezt év közben is meg lehet vásárolni, visszaváltható volt, és az árát is havi összegben határozták meg. Az arcképes bérletekhez képest általában 2,5-3-szoros árat kellett érte fizetni.

Az új igazolványok árát a havi arcképes bérlet árának (9800 forint) 150 százalékában határozták meg, így számítani lehet arra, hogy újabb utasokat nyernek meg, a bevételveszteség pedig minimálisra csökkenthető - olvasható György István előterjesztésében.

Ezt a bérlettípust az előterjesztő egyelőre csak állami és önkormányzati szerveknek és szervezeteknek biztosítja, korábban magánszemélyek is megvásárolhatták. A főváros szerint így munkába járáshoz nem, de szolgálati utazásokhoz valós alternatívát tudnak kínálni. Ennek a bérletnek az utólagos bemutatása nem lehetséges.

A Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester kereste meg azzal a javaslattal, hogy mivel átalakult a közintézmények, iskolák kafeteria-rendszere, az ott dolgozók nem kapnak BKV bérletet.

Vitézy Dávid azt is közölte: kíváncsiak a tapasztalatokra, és ha kiderül, hogy mutatkozik igény erre a megoldásra, és beválik, akkor van rá esély, hogy kiterjesztik akár a magántulajdonú cégekre is.

Hanganyag: Szabó Gergõ