eur:
393.2
usd:
366.98
bux:
66561.41
2024. április 25. csütörtök Márk

Lendvai Ildikó: Gyurcsány lépése nem feltétlenül elátkozandó

A Gyurcsány Ferenc platformja által javasolt pártszavazás a szocialisták új alapszabályának koncepcióformálásáról szól - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó. A szocialista politikus hozzátette: pártja számára fontos kérdésről van szó, de nem ez hozza vissza a párthoz az embereket. Hozzátette: az MSZP nem támogatja azt, hogy az önkormányzati választások öt évente legyenek.

Az új alapszabály koncepciójának formálásáról van szó - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó a Gyurcsány Ferenc platformja által kezdeményezett pártszavazásról. A volt kormányfő egyebek mellett az MSZP vezetőinek közvetlen választásáért és elszámoltathatóságáért javasolt pártszavazást.

A szocialista képviselő nem tartja feltétlenül elátkozandó politikai módszernek, hogy a pártszavazással Gyurcsány Ferenc felmérje támogatói körét, de baj lenne, ha azt gondolnák, hogy az alapszabály "reszelgetése" közérdekű probléma, és ez hozza vissza az embereket az MSZP-hez - tette hozzá.

A szocialisták kétféle koncepciót fogalmaztak meg a parlamenti választási rendszer átalakításáról, és mindkettő kisebb országgyűléssel számol - közölte Lendvai Ildikó. Kifejtette: az egyik változat egyfordulós választásban gondolkodik, a kompenzációs lista és egyéni körzetek lehetőségeinek felezését tartalmazva.

Az MSZP-s képviselő kiemelte: a másik elképzelés a prioritásos listát támogatja. Ennek lényege, hogy csak pártokra vagy szövetségekre lehet voksolni, de a listán szereplő politikusok sorrendjéről is dönthet a választó. Lendvai Ildikó szerint ez az utóbbi verzió tűnik ésszerűnek.

Az önkormányzati választásnál a helyi érdek megszólaltatása a lényeg, ezért a körzetek létrehozása fontos - mondta a politikus. Hangsúlyozta: a polgármestereket továbbra is közvetlenül választanák, de az MSZP azt nem támogatja, hogy az önkormányzati választások öt évente legyenek, mert egy idő után újra egybeesne a parlamenti választások évével.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×