Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lendvai Ildikó: Gyurcsány lépése nem feltétlenül elátkozandó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Gyurcsány Ferenc platformja által javasolt pártszavazás a szocialisták új alapszabályának koncepcióformálásáról szól - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó. A szocialista politikus hozzátette: pártja számára fontos kérdésről van szó, de nem ez hozza vissza a párthoz az embereket. Hozzátette: az MSZP nem támogatja azt, hogy az önkormányzati választások öt évente legyenek.

Az új alapszabály koncepciójának formálásáról van szó - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó a Gyurcsány Ferenc platformja által kezdeményezett pártszavazásról. A volt kormányfő egyebek mellett az MSZP vezetőinek közvetlen választásáért és elszámoltathatóságáért javasolt pártszavazást.

A szocialista képviselő nem tartja feltétlenül elátkozandó politikai módszernek, hogy a pártszavazással Gyurcsány Ferenc felmérje támogatói körét, de baj lenne, ha azt gondolnák, hogy az alapszabály "reszelgetése" közérdekű probléma, és ez hozza vissza az embereket az MSZP-hez - tette hozzá.

A szocialisták kétféle koncepciót fogalmaztak meg a parlamenti választási rendszer átalakításáról, és mindkettő kisebb országgyűléssel számol - közölte Lendvai Ildikó. Kifejtette: az egyik változat egyfordulós választásban gondolkodik, a kompenzációs lista és egyéni körzetek lehetőségeinek felezését tartalmazva.

Az MSZP-s képviselő kiemelte: a másik elképzelés a prioritásos listát támogatja. Ennek lényege, hogy csak pártokra vagy szövetségekre lehet voksolni, de a listán szereplő politikusok sorrendjéről is dönthet a választó. Lendvai Ildikó szerint ez az utóbbi verzió tűnik ésszerűnek.

Az önkormányzati választásnál a helyi érdek megszólaltatása a lényeg, ezért a körzetek létrehozása fontos - mondta a politikus. Hangsúlyozta: a polgármestereket továbbra is közvetlenül választanák, de az MSZP azt nem támogatja, hogy az önkormányzati választások öt évente legyenek, mert egy idő után újra egybeesne a parlamenti választások évével.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor