Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Kétélű fegyver a fizetett szabadság csökkentése"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A munkáltató két hét egybefüggő szabadságot adhat ki az eddigi három hét helyett, emellett csökkenhet a fizetett szabadság napok száma - ez a kormány terve. A PriceWaterhouseCoopers cégtársa szerint bár ezzel a lépéssel az európai gyakorlathoz igazodunk, azért kétélű fegyver ez.

Joggal sóhajthatott fel minden munkavállaló, amikor megismerte, mit tervez a kormány a foglalkoztatás átalakításában, az pedig maximum enyhe gyógyír, hogy az új rendszer hosszútávon gyümölcsöző lehet.

A kormány a konvergenciaprogram részeként több, a munkavállalókat érintő módosítást fog beterjeszteni a nyáron a parlament elé. Az eddigi három helyett hat hónapos lehet a próbaidő, esetenként 44 órára bővülhet egy munkahét túlórapénz nélkül, a fizetett szabadság napok számát kissé korlátoznák és egyben legfeljebb két hetet lehetne ebből kivenni, emellett a munkanélküliségi járadék időtartamát 90 napra csökkentenék, és első látásra is pozitív elem az, hogy a gyesről visszatérő kismama szabadságát nem köteles kivenni, hanem megváltható lenne pénzben.

Ma átlagosan 25 nap szabadság jár egy munkavállalónak, de az életkortól és a gyermekek létszámától függően ez a szám magasabb is lehet. A PricewaterhouseCoopers cégtársa azt mondta: a környező országokban és Nyugat-Európában is a húsz nap a jellemző. Lőcsei Tamás szerint ez a lépés ennek fényében akár enyhe korrekciónak is tekinthető, ugyanakkor felhívta figyelmet arra, hogy ezt valamivel kompenzálni kell.

A munkáltatóknak érdemes lesz megfontolniuk a rugalmas vagy az otthoni munkavégzés biztosítását - vélekedett a PricewaterhouseCoopers cégtársa. Hozzátette: Nyugat-Európában is látni erre példát. Lőcsei Tamás beszélt arról is, hogy a cégeknek stresszmentes munkakörnyezet kell teremteni, olyat, ami leginkább szolgálja a munkavállalókat.

A cégtárs szerint adminisztrációs könnyítést és magasabb bevételt jelent a munkáltatóknak az, hogy kevesebb lesz a dolgozóknak járó szabadság. Lőcsei Tamás kiemelte: ez az intézkedés munkahelyeket legfeljebb hosszútávon teremthet.

Bár például a hat hónapos próbaidő a munkavállalónak is ugyanolyan fegyver, mint a munkáltatónak, és a túlóra szabadsággal való megváltása sem idegen a magyar gyakorlatban, a fizetett szabadság megkurtítása már ronthatja a munkavállalói morált. Nem ritka ugyanis akár állami akár magáncégnél, hogy az év végi ünnepekre mindenkit szabadságra küldenek, így az év többi részén felhasználható keret még szűkösebb lesz, ami például egy gyermekes család életében, figyelembe véve a két és fél hónapos nyári iskolai szünetet, komoly problémákat okozhat.

Hanganyag: Panulin Ildikó