Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A miniszter szerint garázdaság történt Gyöngyöspatán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon senki nem követhet el büntetlenül törvénysértést - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a Gyöngyöspatán történtekkel kapcsolatban a Magyar Televízió Az Este című műsorában tegnap este.

 Sem egyenruhában, sem masírozva, sem dorongokkal felfegyverkezve, sem önbíráskodva nem követhet el senki büntetlenül törvénysértést Magyarországon - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a köztévé Az Este című műsorában.

"Arra utasítottam a rendőrséget, hogy ezeket a cselekményeket lehetőleg előzze meg, ha bekövetkeztek, a lehető leggyorsabban reagáljon rá, szakítsa félbe, és az elkövetőket pedig állítsa elő" - mondta.

A belügyminiszter szerint provokáció történt, de mint mondta, arra nem önbíráskodással kell válaszolni. "Mind a két féllel szemben el fogunk járni" - jelezte.

Arra a kérdésre, hogy titkosszolgálati módszereket is bevetnek-e a történtek tisztázásáért, a miniszter azt válaszolta: teljes részletességgel fel fogják deríteni a cselekményeket.

Pintér Sándor jogértelmezési problémának tekinti, hogy ahogy a korábban Hajdúhadházon masírozókat a debreceni bíróság döntése értelmében elengedték, úgy a Véderő hétvégén őrizetbe vett tagjait is felmentette az Egri Városi Bíróság.

"Meggyőződésem szerint, jogi meggyőződésem, rendőri és miniszteri meggyőződésem szerint ez már garázdaság volt. Ott is már félelmet keltettek és riadalmat keltettek az állampolgárok egy részében" - érvelt.

A belügyminiszter kitért arra is, hogy nemrég kormányrendeletben minősítették szabálysértéssé az "ilyen jellegű masírozást", tehát ha ilyen cselekményt észlel a rendőrség, abban a pillanatban intézkedni fog és előállítja a szabálysértőket. Pintér Sándor hangsúlyozta azt is, hogy a "másik oldalon" sem tudják eltűrni az önbíráskodást, amit bizonyít az is, hogy Gyöngyöspatán az önbíráskodók közül két ember jelen pillanatban is őrizetben van.