Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sokba kerül az adófizetőknek a gyöngyöspatai állóháború

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Heves megyei kormányhivatal vezetője szerint Gyöngyöspatán politikai fesztiválsorozat zajlik, amit az adófizetők finanszíroznak. A helyi alpolgármester arra kérte a politikusokat, hogy helyben tájékozódjanak a kialakult helyzetről. A béke biztosítását a magyar kormánytól várják.

Azonnali intézkedéseket sürget a Társaság a Szabadságjogokért a Gyöngyöspatán kialakult helyzet miatt, álláspontjuk szerint a kormány, a belügyi vezetés és a rendőrség felelőssége is, hogy a helyzet idáig fajulhatott. A kisebbségi ombudsman is azonnali személyes találkozót kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel. Kállai Ernő véleménye szerint az államnak kell normalizálnia a körülményeket Gyöngyöspatán.

Néhány roma család csomagolni kezdett és arra készül, hogy elhagyja a települést -mondta a Heves megyei Kormányhivatal vezetője. Horváth László szerint nemzetközi szintre emelkedett botrány kezd kibontakozni. A kormánymegbízott hozzátette: a Véderő nevezetű szervezet továbbra is a településen van, a helyzet nagyon feszült - hangsúlyozta.

Horváth László úgy véli, két hónapja hecckampány zajlik, ami láthatóan semmit nem old meg, csak növeli a bajt, ráadásul igen sokba kerül. A Heves megyei Rendőr- Főkapitányság költségvetéséből több mint negyven millió forintot kellett fordítani a gyöngyöspatai helyzet kezelésére. Tehát a politikai katasztrófaturizmust az adófizetők finanszírozzák - jegyezte meg a kormányhivatal vezetője.

A község független alpolgármestere sajtótájékoztatóján felolvasta az önkormányzat nyilatkozatát. Ebben az áll, hogy minden törvénytisztelő embernek helye van Gyöngyöspatán.

Matalik Ferencné úgy vélekedett, hogy a média és a politikai erők, sokszor elferdítve, túlzó, lejárató módon mutatják be a községben történteket. Ebben a helyzetben arra kérik a politikai pártok, illetve az állam vezetőit, hogy helyben tájékozódjanak az eseményekről - mondta az alpolgármester a gyöngyösi tv által megküldött felvételeken:

Gyöngyöspata képviselő-testülete nem járul hozzá a faluban tervezett, vagy már engedélyezett fölvonulásokhoz, pártrendezvényekhez. Egyben követeli, hogy a jogvédő szervezetek által gerjesztett hisztériahadjárat is szűnjön meg. Minden gyöngyöspatai lakos békét és nyugalmat akar, hogy biztonságban végezhesse mindennapi munkáját. A béke megteremtését és fenntartását kizárólag a magyar kormánytól és a rendőrségtől várják - hangsúlyozta az alpolgármester.

A kedd esti verekedés után négy embert vittek kórházba, egyiküket súlyos állapotban- mondta a Hatvani kórház főigazgatója. Zámbó László a Heves megyei hírlapnak azt mondta: egy férfi sérült meg súlyosan, neki ismeretlen eszközzel levágták a kisujját, amit még az éjjel visszavarrtak. További hárman kisebb zúzódásokat szenvedtek - tette hozzá.

A Heves megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint egy 36 éves gyöngyöspatai férfi ellen indítottak eljárást a kedd esti verekedés után, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt. További hat személy szerepét még vizsgálják - tette hozzá Soltész Bálint.

Kellő létszámú rendőri erő van jelen a település lakói biztonságának érdekében. Ha bármilyen jogsértő cselekményt észlelnek, és intézkedési kötelezettségük lesz, akkor ezt meg fogják tenni. A rendőrség a településen működő térfigyelő rendszer felvételeit is beszerezte, ezek elemzése jelenleg is zajlik - mondta el a szóvivő.

A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki, eddig pontosan nem tisztázott okból. A faluba több száz rendőrt vezényeltek.