Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lakáspolitikai vitanap az Országyűlésben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ellenzéki kezdeményezésre vitanapot rendeztek az Országgyűlésben a lakáshitelesek megsegítéséről.

 Június végéig megköti a kormány és a Bankszövetség azt a megállapodást, amelynek köszönhetően az adósnak jobban megéri majd törleszteni a hitelt, mint kiszállni belőle, a banknak pedig kifizetődőbb lesz megegyezni az ügyféllel, mint bedönteni a kölcsönt.

Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára mondta az Országgyűlés lakáspolitikai vitanapján. Cséfalvay Zoltán hozzátette: a kilakoltatási moratórium semmiképpen nem lehet tartós megoldás.

A Fidesz szerint százezer ember azért nem tudja már kilencven napnál hosszabb ideje kifizetni a törlesztőrészleteit, mert a szocialista kormányok megszüntették a támogatott forinthiteleket és helyette "gondoskodtak arról", hogy a pénzügyileg tájékozatlan emberek devizahiteleket vagy magas kamatú forinthiteleket vegyenek fel.

A KDNP elismerte, hogy az eszközkezelő működtetésével még adós a kormány.

Az ellenzéki pártok közül az LMP létrehozna egy ingatlanalapot, amelynek finanszírozásába a bankokat is bevonnák, a Jobbik viszont a többi között a jegybanki alapkamat csökkentését tartaná hasznosnak.

Az MSZP úgy látja, hogy a kormány intézkedései miatt nemcsak a hitelesek veszíthetik el lakásaikat, hanem az önkormányzati lakásokban élők és a közüzemi tartozást felhalmozók is. A szocialisták azt javasolták, hogy alakítsanak meg egy tárcaközi és egy parlamenti bizottságot a hitelesek érdekében.