eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A megyei kormányhivatal vezetője: Politikai fesztiválsorozat zajlik Gyöngyöspatán

A Heves Megyei Kormányhivatal vezetője szerint Gyöngyöspatán politikai fesztiválsorozat zajlik, amit az adófizetők finanszíroznak.

A településen kialakult, március eleje óta tartó helyzet idáig 40 millió forintjába került a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságnak - közölte Horváth László (Fidesz) a helyi önkormányzat által tartott szerdai sajtótájékoztatón, Gyöngyöspatán.

A feszültséget már régen a zsigeri indulatok gerjesztik a településen - tette hozzá a politikus.

Ugyanakkor - folytatta - az éjszaka maga is azt tapasztalta, hogy létezik egy olyan szándék, ami nemzetközi botránnyá kívánja dagasztani a történteket; roma polgárjogi aktivista részéről ugyanis elhangzott olyan felvetés, hogy a gyöngyöspatai cigányság vonuljon Budapestre és a fővárosi cigánysággal egyesülve gyakoroljon nyomást a kormányra.

Horváth László véleménye szerint ebbe a forgatókönyvbe illik Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök egymillió forintos, a gyöngyöspatai cigányság javára történt felajánlása is.

A politikus arról is szólt, hogy Gyöngyöspatán ugyan adódnak feszültségek, elsősorban a napi együttélés szabályainak megszegése miatt, ám a község kriminalisztikai szempontból nem lóg ki Heves megye egyéb településeinek sorából.

Március elejéig például - ekkor kezdett el járőrözni a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület - összesen 5 kisebb bűncselekmény történt a közel 2900 lakosú községben. Három kis értékre elkövetett lopás, egy rágalmazás és egy rongálás - sorolta Horváth László.

Információi szerint kedd éjszaka a Betyársereg le-fel vonuló tagjaival kerültek összeütközésbe a helyi romák. A politikus úgy tudja, hogy térfigyelő kamera rögzítette az eseményeket, ami megkönnyíti a rendőrségi eljárást.

A gyöngyösi rendőrkapitányság egy 36 éves gyöngyöspatai férfi ellen indított eljárást a kedd esti verekedést követően, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt. További hat személyt állítottak elő szerdán kora délutánig - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A rendőrség rendelkezésére áll a helyszíni térfigyelő kamera felvétele, amit elemeznek a vizsgálat során - tette hozzá Soltész Bálint.

A tájékoztatás szerint, mintegy 40-50 fős, kéziszerszámokkal felszerelt tömeg verekedett össze négy férfivel, akik a cigánysor felé indultak. Az egy súlyos és két könnyű sérültet kórházba szállították. Egy további személyt is kórházba vittek, aki azonban nem ebben az összetűzésben sebesült meg.

A korábban, a gyöngyösi rendőrkapitányság illetékességi területére elrendelt fokozott rendőri ellenőrzést meghosszabbították április végéig - mondta Soltész Bálint.

A sajtótájékoztatón Matalik Ferencné, a község független alpolgármestere felolvasta az önkormányzat sajtónyilatkozatát.

Eszerint, minden törvénytisztelő embernek helye van Gyöngyöspatán, ha embertársait tiszteletben tartva tesz eleget kötelezettségeinek, gyakorolja jogait és óvja mindenkinek a környezetét és egészségét.

Az alpolgármester úgy vélekedett, hogy a média és a politikai erők, leginkább pusztán önös érdekből, sokszor elferdítve, túlzó, lejárató módon mutatják be a községben történteket. Nemzetközi fórum előtt megbélyegzik a település nevét, rasszistaként, mutatják be a községben élőket.

Ebben a helyzetben arra kérik a politikai pártok, illetve az állam vezetőit, hogy helyben tájékozódjanak az eseményekről, a sajtót pedig felszólítják, hogy kerülje a szenzációhajhászást. Követelik továbbá, hogy a jogvédő szervezetek által gerjesztett hisztéria-hadjárat is szűnjék meg.

Békét és nyugalmat akar minden gyöngyöspatai lakos, amelynek biztosítását kizárólag a magyar kormánytól, illetve a rendőrségtől várják - mondta Matalik Ferencné.

A községet szerdán délután két óráig, mintegy 100 helyi roma - főleg asszonyok és gyerekek - hagyta el, a Gyöngyös, illetve Pásztó és Salgótarján felé induló menetrend szerinti buszjáratokon. A romák azt mondták, hogy rokonokhoz és ismerősökhöz mennek.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×