Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szigoríthat a dohányzás szabályain a Ház

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlés ma kezdődő kétnapos ülésén határozhat a nemdohányzók védelméről szóló törvényjavaslatról, amennyiben a parlament a kormánypárti képviselők által benyújtott formában fogadja el az előterjesztést, akkor a jövőben valamennyi zárt közforgalmú térben és munkahelyen tilossá válik a dohányzás.

A képviselők ma a napirend előtti felszólalások előtt az előző héten elhunyt Nádori László egykori SZDSZ-es honatyára emlékeznek, a megszokott interpellációs blokk után pedig dönthetnek a kormány- és köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításának sürgős napirendre vételéről. A változtatás azért vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság mindkét esetben alkotmányellenesnek minősítette az indoklás nélküli elbocsátást, amit a kormánytöbbség tavaly tett lehetővé. A kabinet által benyújtott tervezet szerint a kormány- és köztisztviselőket a jövőben méltatlanság, bizalomvesztés, illetve nem megfelelő munkavégzés esetén fel kell, létszámcsökkentés miatt pedig fel lehet menteni. Az előterjesztés alapján a munkáltató a felmentést köteles indokolni, és bizonyítani, hogy a felmentés indoka valós és jogszerű.

A határozathozatalok során több nemzetközi megállapodás és jegyzőkönyv kihirdetése mellett sor kerülhet még a Magyar Köztársaság és az Amerikai Egyesült Államok között létrejött, légimarsallok alkalmazásáról szóló megállapodás Országgyűlés általi elfogadására is. A parlament ezt követően az általános vitával megkezdi a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvények módosítását is.

A Ház szintén ma szavaz arról, hogy az LMP-s Vágó Gábor kezdeményezésére szerdán politikai vitát tartsanak-e a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek problémáinak rövid, illetve hosszú távú megoldásáról. Az ellenzéki indítvány elfogadása esetén az Országgyűlés második ülésnapján több mint öt órában tárgyalhatja ezt a kérdést.