eur:
393.1
usd:
367.2
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Kövesd az orvost, vagy fizess! - Lapszemle

Már januártól többet fizethetnek a patikában azok, akik nem tartják be az orvos utasításait, de a közgyógyellátottaknak is mostaninál jóval szűkebb palettából választhatnak terápiát az orvosok- ez derül ki a szerdán a kormány elé kerülő gyógyszerpiaci megszorítócsomagból

A Népszabadságban megjelent írás emlékeztet: a kabinet 2013-tól a mostani 343 milliárdos gyógyszer-támogatási keretet 223 milliárdra szűkítené. A javaslatcsomag három év alatt a teljes gyógyszerpiacot átrendezi: a betegeket kevesebb és a lehető legolcsóbb készítmények fogyasztására ösztönözné, a cégeknek pedig óriási részt kellene vállalniuk a terápiák közfinanszírozásából. A lap írása szerint e két intézkedés hatása bedönti a patikák harmadát. A csomag több eleme egyébként büntetné azokat a betegeket, akik nem a legolcsóbb terápiát választják, vagy azok, akik nem váltják ki illetve nem szedik rendszeresen gyógyszereiket.

A Magyar Nemzet szerint végre újra nő a kereslet a fizetős képzések iránt a felsőoktatásban. A felvételi jelentkezési statisztika szerint több mint 1600-zal emelkedett a költségtérítéses képzésre jelentkező fiatalok száma a tavalyi adatokhoz képest. Az intézmények hallgatókért folyó versenyében továbbra is utcahosszal vezet az ELTE. A második legnépszerűbb intézmény a Debreceni Egyetem lett, a harmadik helyen pedig a Szegedi Tudományegyetem áll.

A Világgazdaság információi szerint a szaktárca azzal számol, hogy az idén három-négy milliárd euró értékű külföldi működő tőke áramlik Magyarországra. Kiváltképpen azért érdekes ez a várakozás, mert a tavalyi eredmény volt a leggyengébb 1995 óta.

A Napi Gazdaság szerint csoportszinten évi 15 milliárd forintnyi kamatkiadást spórolhat meg a MÁV az állami adósságkonszolidációnak köszönhetően. Ezen túl még igen komoly hatékonyságjavító intézkedésekre lenne szükség, hogy a vasúttársaság 60 milliárdos állami támogatáscsökkentés után se termeljen veszteséget, azaz ne induljon újra az adósságspirál.

A pénzcentrum.hu arról közöl összeállítást, hogy mind a 2008-as világválság, mind a 2010 végén bejelentett magyar nyugdíjrendszerbeli változások ráébresztették az embereket, mennyire fontos a pénzügyekben az előrelátás. A válságot követően a háztartások körében erősödött a biztonságra való törekvés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×