Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kövesd az orvost, vagy fizess! - Lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Már januártól többet fizethetnek a patikában azok, akik nem tartják be az orvos utasításait, de a közgyógyellátottaknak is mostaninál jóval szűkebb palettából választhatnak terápiát az orvosok- ez derül ki a szerdán a kormány elé kerülő gyógyszerpiaci megszorítócsomagból

A Népszabadságban megjelent írás emlékeztet: a kabinet 2013-tól a mostani 343 milliárdos gyógyszer-támogatási keretet 223 milliárdra szűkítené. A javaslatcsomag három év alatt a teljes gyógyszerpiacot átrendezi: a betegeket kevesebb és a lehető legolcsóbb készítmények fogyasztására ösztönözné, a cégeknek pedig óriási részt kellene vállalniuk a terápiák közfinanszírozásából. A lap írása szerint e két intézkedés hatása bedönti a patikák harmadát. A csomag több eleme egyébként büntetné azokat a betegeket, akik nem a legolcsóbb terápiát választják, vagy azok, akik nem váltják ki illetve nem szedik rendszeresen gyógyszereiket.

A Magyar Nemzet szerint végre újra nő a kereslet a fizetős képzések iránt a felsőoktatásban. A felvételi jelentkezési statisztika szerint több mint 1600-zal emelkedett a költségtérítéses képzésre jelentkező fiatalok száma a tavalyi adatokhoz képest. Az intézmények hallgatókért folyó versenyében továbbra is utcahosszal vezet az ELTE. A második legnépszerűbb intézmény a Debreceni Egyetem lett, a harmadik helyen pedig a Szegedi Tudományegyetem áll.

A Világgazdaság információi szerint a szaktárca azzal számol, hogy az idén három-négy milliárd euró értékű külföldi működő tőke áramlik Magyarországra. Kiváltképpen azért érdekes ez a várakozás, mert a tavalyi eredmény volt a leggyengébb 1995 óta.

A Napi Gazdaság szerint csoportszinten évi 15 milliárd forintnyi kamatkiadást spórolhat meg a MÁV az állami adósságkonszolidációnak köszönhetően. Ezen túl még igen komoly hatékonyságjavító intézkedésekre lenne szükség, hogy a vasúttársaság 60 milliárdos állami támogatáscsökkentés után se termeljen veszteséget, azaz ne induljon újra az adósságspirál.

A pénzcentrum.hu arról közöl összeállítást, hogy mind a 2008-as világválság, mind a 2010 végén bejelentett magyar nyugdíjrendszerbeli változások ráébresztették az embereket, mennyire fontos a pénzügyekben az előrelátás. A válságot követően a háztartások körében erősödött a biztonságra való törekvés.