Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még nagyobb lehet a gyógyszergyártók különadója - Lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Orbán Viktor a Facebook közösségi oldalon kívánt békés húsvéti ünnepeket és méltatta az új alaptörvény elfogadását. Rövid videóüzenetében a miniszterelnök sorsszerűnek és rendeltetésszerűnek nevezte, hogy az alaptörvényt az államfő húsvét hétfőn írhatja alá, éppen azon a napon, amely - mint mondta - egybeesik az egy évvel ezelőtti kétharmados választási győzelem napjával. Úgy vélte, hogy az alaptörvény pajzsként védi majd meg a magyarok közösségét azokkal a bajokkal szemben "amelyekkel szemben védtelennek bizonyultunk az elmúlt nyolc év során". "Mindannyiunknak oka van hát az örömre" - fogalmazott.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az eddig tervezettnél is nagyobb mértékben emelné a kormány a gyógyszergyártókra kivetett különadó mértékét. Az eredeti tervek szerint a tb-támogatott forgalom 12 %-a helyett 18-ra emelték volna a különadót. Most úgy tűnik, 20 százalék lesz a befizetési mérték. A különadó emelésén túl az egyéb, a Széll Kálmán-tervben szereplő megtakarítások között szerepel az orvoslátogatók után fizetendő ötmillió forintos díj tízmillióra emelése, a koleszterinszint-csökkentők tb-támogatásának a csökkentése, ugyancsak kiadáscsökkentő eszköz a kombinációs - egy gyógyszerben kétféle hatóanyagot tartalmazó - készítmények támogatásának csökkentése. Utóbbi esetben már lépett is az egészségbiztosító. A Magyar Nemzet úgy tudja: szigorodik a közgyógyellátás is.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy Orbán Viktor nemrég visszadobta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak a felsőoktatási és a közoktatási törvény tervezetét is. A lap szerint a háttérben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium harca áll. A Népszabadság megjegyzi: Matolcsy Györgyék 2014-ben 30 ezer hallgatót látnának csak szívesen az államilag finanszírozott képzésben, míg Hoffmann Rózsáék 36 ezret. (Ez azt jelentené, hogy az érettségizettek valamivel több mint harminc százaléka tanul tovább állami képzésben.) Szakértők szerint elsősorban az a lobbi erősödik, amely a betanított munkára épülő gazdaságélénkítést preferálja.

Az Index.hu egyik blogjában arról olvashatnak, hogy június 30-án Sting visszatér Budapestre, hogy a nagy sikerű Symphonicity előadásából, aminek keretében saját slágereit játssza szimfonikus kísérettel, még egy koncertet adjon. A fellépés különlegessége az lesz, hogy a popsztárt most nem a más programokra lekötött londoni Royal Philharmonic Orchestra kíséri majd, hanem a 40 éves Budafoki Dohnányi Zenekar, akik ráadásul nem is csak a budapesti fellépésen vesznek részt, hanem a turné osztrák állomásán is.