eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Az idei húsvét a magyaroknak különösen fontos" - a nap legfontosabb hírei

Országszerte húsvéti körmenetek indulnak a katolikus templomokból, hagyományosan ezzel emlékeznek meg Jézus Krisztus feltámadásáról.

A budapesti Szent István-bazilikában, húsvét vigíliáján Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezette a szertartást, ami után megtartották a hagyományos körmenetet. Az esztergomi bazilikában Paskai László bíboros, nyugalmazott érsek vezette a húsvét vigíliájának szertartását.

Orbán Viktor írása a Magyar Nemzetben

A magyar újjászületés legfontosabb dokumentumának és Európa legmodernebb alaptörvényének nevezte a húsvéthétfőn kihirdetendő új alkotmányt a miniszterelnök. Orbán Viktor a Magyar Nemzetben megjelent írásában úgy fogalmaz: az idei húsvét a magyaroknak különösen fontos, mert Jézus Krisztus feltámadásán és a természet tavaszi megújulásán túl ebben az évben Magyarország újjászületésének ünnepe is eljött. A kormányfő szerint az elmúlt 20 év bebizonyította, hogy csak az válhat erőssé, akinek van önbecsülése, és pont ez születhet újjá az elfogadott alaptörvény által.

Nyugodt a helyzet Gyöngyöspatán

Nem volt szükség újabb rendőri intézkedésre a Heves megyei Gyöngyöspatán, ahol a rendőrség továbbra is nagy erőkkel van jelen. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a magát Véderőnek nevező szervezet tagjai elhagyták azt a magántelket, ahol pénteken gyülekeztek. Pénteken 8 embert állítottak elő garázdaságért a Véderő tevékenysége miatt, őket várhatóan hétfőn állítják bíróság elé Egerben.

Kerekasztalt szorgalmaz az MSZP

Romaügyi nemzeti kerekasztal létrehozását kezdeményezi az MSZP a jövő héten. Teleki László, a párt elnökségi tagja, volt romaügyi államtitkár a Heves megyei Gyöngyöspatán azt mondta, hogy nemzeti ügyről van szó, ezért a kerekasztal munkájába be kívánják vonni valamennyi demokratikusan működő parlamenti pártot és a magyarországi civil jogvédő szervezeteket.

Hatályba lépett a rendelet, a Jobbik megtámadja

Hatályba lépett az a kormányrendelet, amely alapján 100 ezer forint pénzbírsággal sújtható az, aki közterületen jogosulatlanul végez a rend fenntartására irányuló tevékenységet, vagy ilyen látszatát kelti. A Jobbik bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a kormányrendelet miatt.

25 törvényjavaslat júliusig

Várhatóan 25 törvényjavaslatot tárgyal a július 11-ig tartó nyári ülésszak végéig a parlament. A távirati iroda értesülései szerint ezek kisebb része az új alkotmányhoz, nagyobb része pedig a Széll Kálmán Tervhez kapcsolódik. A javaslatok között szerepel majd nagy valószínűséggel a szakképzési törvény, a munkaügyi tárgyú törvények módosítása és a lakásszövetkezeti törvény is.

Gráf József is felelős?

Hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést az elszámoltatási kormánybiztos a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal korábbi elnöke, Lukács László ellen a szolgálat autóbérlése miatt. A Magyar Nemzet azt írta: Budai Gyula számításai szerint az államot ért kár elérheti a 3 milliárd forintot is, és a fideszes politikus úgy véli: az ügyben felvetődhet Gráf József korábbi agrárminiszter felelőssége is, mivel a szervezet akkor az ő irányítása alá tartozott.

Elindult az első hajó a Balatonon

Megkezdődött a hajózási szezon a Balatonon, az idei első hajót, a Siófokról érkező, 120 éves Kelént ünnepélyesen fogadták a balatonfüredi kikötőben. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 22 hajóval és 4 komppal vágtak neki az új szezonnak, és mostantól már teljes menetrend szerint közlekednek a hajók. A tavalyihoz hasonlóan a jegyárat idén sem emelte a cég, amely ebben az évben 300 millió forintot költ fejlesztésekre és 180 milliót felújításokra.

Figyeljenek az autósok!


Országszerte közúti ellenőrzésekre számíthatnak az autósok a húsvéti hosszú hétvégén. A rendőrök elsősorban az ittas járművezetőket szeretnék kiszűrni a forgalomból. Az ünnep idején az M1-es és az M5-ös autópályán, valamint az M0-ás autóúton a külföldi vendégmunkások miatt nagyobb forgalomra, összefüggő kocsisorokra kell számítani, és a határforgalomban is torlódásra kell felkészülni.

Véres nap Szíriában

Szíria több városában is a tömegbe lőttek a tegnapi tüntetéssorozat áldozatainak temetésén. Meg nem erősített információk szerint összesen több mint 200-an haltak meg. Damaszkuszban, valamint Dúmában, Deraaban és Aszraában tízezrek vonultak az utcákra tiltakozásul a leszámolások ellen. A békés tiltakozók elleni véres fellépést elítélte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Barack Obama amerikai elnök is.

Pilóta nélkül a háttérből

Líbiában első alkalommal hajtott végre légicsapást pilóta nélküli repülőgéppel az amerikai hadsereg. A Pentagon közlése szerint két Predator folyamatosan készen áll a bevetésre Líbia felett. Az akciót az elnök rendelte el, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok továbbra is csak a háttérből akarja támogatni a szövetséges műveleteket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×