eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Balog Zoltán: Sokan berendezkedtek arra, hogy a különböző juttatásokból élnek - hetilapszemle

Kirakatban a családi szennyes - ez a címe a Balog Zoltán államtitkárral készült interjúnak a Heti Válaszban. A politikus a beszélgetésben egyebek mellett azt is fölveti, hogy sokan - romák és nem romák - berendezkedtek arra, hogy a különböző juttatásokból élnek.

Kirakatban a családi szennyes - ez a címe a Balog Zoltán államtitkárral készült Heti Válasz interjúnak. A társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár arról beszél, a korábbi alapelv az volt, hogy a romák problémáit a szociális színvonal emelésével lehet megoldani - ezt viszont nem lehet pénzzel bírni. Sokan - romák és nem romák - berendezkedtek arra, hogy a különböző juttatásokból élnek. Az állam ma 153 jogcímen folyósít támogatást, mindenféle teljesítmény elvárása nélkül. Sokan viszont már a gyermekükről sem gondoskodnak, így a kormány úgy döntött, szankcionál. Például iskolába járáshoz közötte a családi pótlékot, hamarosan három éves kortól lesz kötelező az óvoda. Balog Zoltán szerint a kötelességeket elhanyagoló, automatikus támogatásokra épülő rendszer ma már a kilábalás egyik fő akadálya. Beszélt arról is, a jobbik számításból korbácsolja az indulatokat.

Egy helyben toporog, de az uniós kötelezettség miatt felfutás előtt áll a zöldenergia termelés Magyarországon - derül ki a Figyelő cikkéből. Nagypáliban három hónappal rövidebb a tél, mióta az önkormányzat épületeire napkollektorokat szereltek. Ennyivel rövidebb ideig kell fűteni a falu intézményeit. Biomasszával táplált kazánokat is használnak, így évi 300 ezer forint alá szorították a korábbi 2,5 milliós gázszámlát. Országszerte találni a megújuló energiaforrások hasznosításában élen járó településeket, az összkép viszont nem túl kedvező. A szektor bővülése gyakorlatilag leállt, alig akad befejezett projekt. A hitelpiac kiszáradása az egyik ok, de visszavetette a folyamatot az is, hogy képlékennyé vált a szabályozás, a pályázatok pedig hektikusak. Jelenleg az engergiafelhasználásban 7-8 százalék a zöldenergia súlya, 2020-ra az uniós előírást meghaladva, több mint tizennégy százalékot vállalt Magyarország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×