Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tarlós: ha nincs előrelépés, Budapest kiszáll

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tarlós István közölte, ha napokon belül nem nem mozdul el a holtpontról a budai fonódó villamoshálózat-projekt ügye, akkor Budapest nem valósítja meg a beruházást.

Mint mondta, közhasznú beruházásról van szó, amelyet civilek és a szakma is támogat, a II. kerület azonban ellenzi azt.

A főpolgármester szavai szerint, ha a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a II. kerület mellé áll, akkor kezdeményezni fogja a közgyűlésnél, hogy vonja vissza a beruházási igényt, és inkább olyan fejlesztésre fordítsa azt, amelyet mindenki támogat.

A II. kerületi önkormányzat az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: az NFÜ egyetértett a kerület aggályaival és újabb hatástanulmányok elkészítését rendelte el. A Moszkva téri ág kivitelezése ellen viszont a kerületnek nincs kifogása, de álláspontjuk szerint a városvezetés egy hónapja semmit nem tesz ennek érdekében.

Az NFÜ februárban közölte, hogy helyt adott a II. kerület egyes kifogásainak, és két hónappal május 31-ére tolta a támogatási szerződés határidejét. Eddig a dátumig kellene a II. kerületnek kiadnia hozzájárulását az építési engedélyhez, mint területgazda. Ha ez nem történik meg, akkor az NFÜ visszavonja a beruházás 5 milliárd forintos uniós támogatását.

A budai fonódó villamosprojekt első ütemében a 17-es villamos jelenlegi vonala déli irányban két helyen kapcsolódna a meglévő hálózathoz. A Török utcán, illetve a Frankel Leó utcán át a Moszkva tér felé, a Bem rakparton keresztül pedig a Batthyány téri vonallal adná meg az összeköttetést. A 61-es járat Óbudáról a Bécsi út - Frankel Leó utca - Margit körút - Moszkva tér - Alkotás utca - Móricz Zsigmond körtér útvonalon közlekedne a jövőben. A 19-es villamos a Bécsi út - Frankel Leó utca - Bem rakpart - Szent Gellért tér - Kelenföldi pályaudvar útvonalon, a 41-es pedig a Bécsi út - Frankel Leó utca - Bem rakpart - Szent Gellért tér - Fehérvári út - Kamaraerdő útvonalon járna.