Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lejárt szavatosság, hiányos higiénia - élelmiszer-helyzetkép húsvét előtt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A húsvéti ünnepkör kiemelt élelmiszer-ellenőrzésének előzetes eredményei azt mutatták, hogy mintegy 3-4 százalékkal tovább javult a helyzet a tavalyi évhez képest - tájékoztatta Kardeván Endre az ellenőrzések eredményéről

A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára elmondta, hogy április 4-17. között a szakemberek 2.780 ellenőrzést végeztek. Ennek során 152-szer figyelmeztettek, 115 esetben pedig összesen 8,6 millió forintot bírságot szabtak ki.

Az államtitkár a leggyakoribb hiányosságként a minőség-megőrzési idő lejártát, valamint a különféle higiéniai hiányosságokat említette. Hozzátette: a kiemelt ellenőrzés április 25-ig tart, de ezt követően is a szakemberek folytatják a rendszeres, tervezett ellenőrzéseket.

Kardeván Endre korábban - az ellenőrzés megkezdésekor - azt közölte, hogy az ellenőrzés célja, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer jusson a húsvéti asztalra, amely gondot okozhat a fogyasztóknak.

Az összehangolt, átfogó vizsgálatok országszerte kiterjedtek nemcsak a kereskedőkre, hanem az élelmiszer-előállítókra és a raktárakra, az úgynevezett első betárolási helyekre is. Az ellenőrzések főként a húsvéti ünnepkörrel kapcsolatos árukat - sonkákat, más füstölt termékeket, tojásra, édességeket - érintették.

A büntetés mértéke 15 ezer forinttól akár 2 milliárd forintig is terjedhet - szólt a tájékoztatás.