eur:
393.02
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Továbbra is nullszaldós a Diákhitel Központ

Az állami tulajdonban lévő Diákhitel Központ (DK) Zrt. az alapítói céloknak megfelelően nullszaldóval zárta a tavalyi évet: a 2009. évi 3 millió forint után 2010-ben 9 millió forint mérleg szerinti veszteséget könyvelt el 237,2 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett - derül ki a társaság BÉT honlapján kedden közzétett éves jelentéséből.

A jelentés szerint a DK 2001. évi indulásától 2010. december 31-ig összesen mintegy 304 ezer fő részesült hallgatói hitelben. A társaság 2010-ben bruttó 22 milliárd forint összegben folyósított hitelt, ami mintegy 1,7 százalékkal elmarad az előző évitől. A társaság indulásától 2010 végéig több mint 209 milliárd forint összegű hitelt folyósított, 2010 végén az eszközök 96 százalékát alkotó diákhitel állomány összege mintegy 227 milliárd forint volt, ebből 55 milliárd forint tőkésített kamat.

Az ügyfelek részére folyósított hallgatói hitelek után számított kamatbevétel, valamint a pénzügyi műveletek bevételei - a hallgatói hitel kamatának csökkentése miatt - 2009-hez képest 11 százalékkal, 17,2 milliárd forintra csökkentek, míg az adósságállománnyal kapcsolatos kamat- és kamatjellegű ráfordítások összege 12 százalékkal, 12 milliárd forintra mérséklődött. Alapvetően a két tétel különbözete (5,2 milliárd forint) nyújtott fedezetet a hitelezési veszteségeket fedező céltartalék képzésére, illetve kisebb mértékben a társaság működési ráfordításaira.

A DK alapvetően a 2009 második félévében csökkenő forrásköltségek eredményeképpen 2010. január 1-jével 100 bázisponttal, 9,50 százalékra mérsékelte a hallgatói hitelek kamatát. 2010 első félévében a forrásköltség tovább csökkent, illetve a kockázati prémiumot alacsonyabb szinten állapították meg, ami együttesen további 100 bázispontos csökkentést tett lehetővé, így a diákhitelek kamata a tavalyi második hat hónapban a működés kezdete óta legalacsonyabb mértékű, 8,50 százalék volt - áll a jelentésben.

A diákhitel kamata a súlyozott, átlagos forrásköltség, a kockázati prémium és a működés költségeit fedező prémiumból áll. A forrásköltség és működési prémium összege a tavalyi első és második félévben 7,14 százalék volt, a kockázati prémium becsült összege pedig 1,36 százalék. A kockázati céltartalék összege 2010 végén 17,7 milliárd forintot tett ki.

A társaság teljes mértékben piaci finanszírozású, így a működéséhez szükséges forrásokat a pénz- és tőkepiacokról vonja be. Tavaly a DK adósságportfóliója nettó 19,8 milliárd forinttal nőtt, az ezen felül szükséges finanszírozási igényeit saját bevételeiből, azaz ügyfelei befizetéseiből fedezte. Az ügyfelektől befolyt visszafizetések összege tavaly meghaladta a 20 milliárd forintot, ami 91,5 százalékban fedezte az új hallgatói hitelfolyósításokat.

A DK 2010-ben 7 alkalommal bocsátott ki kötvényeket összesen 29,5 milliárd forint névértékben, 20 milliárdnyi kötvény lejárt, 5,7 milliárdnyit pedig visszavásárolt, így 2010 végén a forgalomban lévő diákhitel kötvények állománya 77,24 milliárd forint volt.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott forrásállomány közel 70 milliárd forint volt, új folyósítás nem volt. Az Európai Beruházási Bankkal (EIB) kötött második finanszírozási szerződés alapján 2010-ben 16,35 milliárd forint hosszú lejáratú hitelt hívott le a DK, illetve 0,355 milliárd forint értékben a törlesztés is megkezdődött, így a tartozásállomány az EIB felé 63,557 milliárd forintra növekedett. A DK 2010-ben 8,165 milliárd forint összegű készenléti hitelt hívott le, amit teljes egészében visszafizetett.

A társaság saját tőkéje 2010 végén meghaladta a 2,29 milliárd forintot, ebből a jegyzett tőke 300 millió forint volt.

A DK felett a tulajdonosi jogokat 2010. június 17. óta az MFB gyakorolja, a társaságot 2010. július 8-tól új menedzsment irányítja.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×