Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mi van a kolontári halastó mélyén?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Teljesen sikerült leereszteni az iszapömlés során erősen lúgos vízzel telítődött kolontári halastavat, a következő hetekben a meder kotrásával folytatódik a mentesítés; Kolontár határában erdőtelepítés kezdődött - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja.

Szabó Csaba elmondta, hogy a 27 ezer négyzetméteres vízfelületű mesterséges tó vízszintje a mentesítés megkezdése óta eltelt csaknem két hónapban több mint 2 méterrel csökkent, az átlagosan 3 méter mély tóba a tavaly októberi katasztrófa során 40 ezer köbméternyi vörösiszap került. Kiépítették a fél kilométer hosszú övárkot, amelyen keresztül az átlagosan 12 pH-értékű lúgos vizet a semlegesítő medencébe engedték.

A mederkotrást kotróhajó segítségével tudják csak megoldani, mivel a kanalas markológépekkel nem érik át a horgásztó partját, a tó kitisztítása még hetekig eltart - tette hozzá.

A miniszteri megbízott tájékoztatása szerint több mint 60 ezer köbméter, savazással semlegesített vizet engedtek bele a Torna-patakba, a mederből kikotort vörösiszapot a most elkészült szikkasztómedencében ülepítik majd.

Szólt arról is, hogy a mentesítésben a legnagyobb nehézséget a tavat tápláló természetes források okozták. Ezek vize a tó fenekén leülepedett vörösiszapon keresztül átszűrődve a folyamatos szivattyúzás ellenére is erősen lúgos vízzel töltötte meg a medret. Feltételezések szerint a tóban a háromméteres iszapréteg alatt még legalább két autó van.

A külterületek mentesítésével megbízott szakértő elmondta, hogy a soroksári Duna-ágból kitermelt iszappal végeznek talajjavító kísérletet Devecser határában, az iszapot baktériumtrágyával és szalmával keverve tárcsázzák a talajba. Szabó Csaba közlése szerint a magas foszfor- és szervesanyag-tartalmú iszap hozzájárul a vörösiszap által teljesen kipusztított talajélet visszaállításához, s a Dunából és a Balatonból bőven rendelkezésre áll.

A miniszteri megbízott elmondta, hogy a pápai székhelyű Bakonyerdő Zrt. Kolontár határában 7 hektáros állami földterületen védőerdő telepítését kezdte meg, őshonos fafajtákat - ezüstnyár, tölgy, vadkörte - telepítenek.