eur:
393.01
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Mi van a kolontári halastó mélyén?

Teljesen sikerült leereszteni az iszapömlés során erősen lúgos vízzel telítődött kolontári halastavat, a következő hetekben a meder kotrásával folytatódik a mentesítés; Kolontár határában erdőtelepítés kezdődött - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja.

Szabó Csaba elmondta, hogy a 27 ezer négyzetméteres vízfelületű mesterséges tó vízszintje a mentesítés megkezdése óta eltelt csaknem két hónapban több mint 2 méterrel csökkent, az átlagosan 3 méter mély tóba a tavaly októberi katasztrófa során 40 ezer köbméternyi vörösiszap került. Kiépítették a fél kilométer hosszú övárkot, amelyen keresztül az átlagosan 12 pH-értékű lúgos vizet a semlegesítő medencébe engedték.

A mederkotrást kotróhajó segítségével tudják csak megoldani, mivel a kanalas markológépekkel nem érik át a horgásztó partját, a tó kitisztítása még hetekig eltart - tette hozzá.

A miniszteri megbízott tájékoztatása szerint több mint 60 ezer köbméter, savazással semlegesített vizet engedtek bele a Torna-patakba, a mederből kikotort vörösiszapot a most elkészült szikkasztómedencében ülepítik majd.

Szólt arról is, hogy a mentesítésben a legnagyobb nehézséget a tavat tápláló természetes források okozták. Ezek vize a tó fenekén leülepedett vörösiszapon keresztül átszűrődve a folyamatos szivattyúzás ellenére is erősen lúgos vízzel töltötte meg a medret. Feltételezések szerint a tóban a háromméteres iszapréteg alatt még legalább két autó van.

A külterületek mentesítésével megbízott szakértő elmondta, hogy a soroksári Duna-ágból kitermelt iszappal végeznek talajjavító kísérletet Devecser határában, az iszapot baktériumtrágyával és szalmával keverve tárcsázzák a talajba. Szabó Csaba közlése szerint a magas foszfor- és szervesanyag-tartalmú iszap hozzájárul a vörösiszap által teljesen kipusztított talajélet visszaállításához, s a Dunából és a Balatonból bőven rendelkezésre áll.

A miniszteri megbízott elmondta, hogy a pápai székhelyű Bakonyerdő Zrt. Kolontár határában 7 hektáros állami földterületen védőerdő telepítését kezdte meg, őshonos fafajtákat - ezüstnyár, tölgy, vadkörte - telepítenek.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×