eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Felújítják a veszprémi viaduktot

Várhatóan júliusra készül el a Szent István völgyhíd: a veszprémi polgármesteri hivatal szóvivőjének közlése szerint a viadukt felújítására több mint kétszáz millió forintot költenek.

Joós Eszter elmondta, hogy a megyeszékhely jelképének számító műemlék felújításának második üteme áprilisban kezdődött, a közbeszerzési eljárás elhúzódása, a téli időjárás és a híd váratlan szerkezeti problémái miatt az eredeti májusi határidő helyett a forgalomkorlátozással járó rekonstrukció csak júliusban fejeződik be. Tájékoztatása szerint a város 2009-ben pályázott a körforgalmú csomópontépítéssel és hídfelújítással együtt járó közlekedési infrastruktúrafejlesztésre, amelyhez az Európai Unió 392 millió forintos támogatást nyújt. A projekt összköltsége - amellyel a belváros legforgalmasabb, Budapest úti lámpás kereszteződése ötágú körforgalommá alakul, és megújul a Szent István völgyhíd - 778 millió forint. Teljesen felújítják a város észak-déli összeköttetésében kiemelkedő szerepet játszó kétsávos viadukt tartószerkezetét, szigetelését, kicserélik a híd pályaburkolatát, kijavítják a gyalogjárdáját, s felújítják a csapadékvíz-elvezetőket.

A szóvivő felidézte, hogy a völgyhíd állványozása után, a betonfelület tisztítási munkái során nagy mennyiségű laza betonrész esett le, ezért a híd statikájának megerősítését újra kellett tervezni.

Az önkormányzat a Szent István völgyhíd kivitelezési munkáival a Betonplasztika Kft-t bízta meg, a 66 százalékos uniós támogatással megvalósuló műemlékfelújítást a HÍD Mérnöki Kft. tervezte meg.

A Jeruzsálem-hegyet a Temető-heggyel összekötő, 185 méter hosszú, háromnyílásos, felső pályás vasbeton ívhidat átadását követően 1938-ban, Szent István király halálának 900. évfordulóján keresztelték Szent István völgyhíddá. A Folly Róbert tervezte viadukt legnagyobb magassága 38 méter, a sziklákra épült szerkezetről lépcső vezet a völgybe. A híd 7,5 méter széles úttestje mellé 1,5 méter széles járdát építettek, többször is felújították, míg 2005-ben lett műemlék.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×