Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A börtönőrök koporsóval tüntettek a Hősök terén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák töltötték meg a fővárosi Hősök terét szombat délelőtt, hogy a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei által meghirdetett demonstráción jogaik védelmét követelve a Parlament elé vonuljanak - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

Az 56-osok terén több tucatnyi autóbusz sorakozott, amelyek az ország különböző részeiből szállították a hivatásos és fegyveres szervezetek tagjait. Legtöbben a tűzoltók érkeztek meg a demonstráció kezdete előtt egy órával, majd szervezetten vonultak át dobszó és füttyszó, valamint légvédelmi sziréna hangjai mellett a Hősök terére.

A résztvevők kezében szakszervezeti zászlók, tiltakozó transzparensek és szórólapok vannak.

Mivel a belügyminiszter korábban megtiltotta, hogy a rendvédelmisek a tüntetésen egyenruhát viseljenek, a tűzoltók többségén fehér póló vagy láthatósági mellény, a rendőrökön kék színű dzseki, a vámosokon zöld sapka és póló van, hogy így különböztessék meg magukat.

Sok tűzoltó a tiltás ellenére bevetési, szolgálati egyenruhát visel, rajta zöld láthatósági mellénnyel. Börtönőrök koporsót tartanak a vállukon, fekete zászlókat lobogtató társaik veszik körül őket.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által meghirdetett tüntetéssorozat hétfőn rendészeti és közigazgatási, illetve polgári védelmi dolgozók demonstrációjával kezdődött, majd vámosok, katonák, börtönőrök és tűzoltók tartottak naponta figyelemfelkeltő akciót korkedvezményes nyugdíjazásuk tervezett megvonása ellen, szerzett jogaik védelmében, illetményemelést és korszerű munkaeszközöket követelve.

A tüntetők délben az Andrássy úton át vonulnak a Parlament közelébe, ott reggelig tart a demonstráció. A hivatalos kezdési időpont előtt egy órával a tüntetők már megtöltötték a Hősök terét, a rendőrség a forgalmat elterelte.