Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Holokauszt-emléknap: a fiatalok ismerjék meg a vészkorszak történetét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tanulmányozzák a fiatalok a holokauszt időszakának tragikus történetét; lássák azt, hogy nagyon sokan álltak a rossz oldalon, de sokan voltak olyanok is, akik merték kockáztatni életüket az üldözöttek megmentéséért - mondta Juliusz Janusz apostoli nuncius pénteken a fővárosban Angelo Rottának, a második világháború időszaka budapesti nunciusának emléktáblájánál.

Juliusz Janusz megemlítette, hogy az Apostoli Szentszék korabeli nunciatúrája a budai Várban jelenleg üresen áll, és jó volna, ha ebből az épületből a kormányzat múzeumot hozna létre, hogy az itt megforduló turisták emlékezzenek "erre a szörnyűséges időszakra".

A Magyarországról távozó (Szlovéniába és Koszovóba delegált) nuncius szólt arról, hogy a második világháború alatt 50 millió embert öltek meg, és "a legtragikusabb sorsa a zsidó népnek volt". Emlékeztetett arra, hogy "ebben az őrült időszakban" is voltak, akik akár az életük kockáztatásával mentették embertársaikat.

Utalt arra, hogy szűkebb hazájában, Lengyelországban a holokauszt alatt szinte teljesen kiirtották a zsidóságot, a négymillióból alig néhány százan maradtak.

Nagy Gábor Tamás, Budapest I. kerületének fideszes polgármestere azt mondta: a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján arra emlékeznek, hogy 1944. április 16-án kezdődtek Magyarország területén a deportálások, amelyek során "az egész nemzetet érte veszteség".

Vállalhatatlan az a felelőtlenség, amely a vészkorszak idején megmutatkozott sokak részéről az országban, ugyanakkor a társadalomnak ma az a feladata, hogy "kegyelettel emlékezzen" - mutatott rá.

A polgármester felhívta a figyelmet: a holokauszt idején voltak, akik feljelentették a zsidó embereket, de voltak olyanok is, akik mentették őket. Közülük kiemelte Apor Vilmos győri püspököt, Márton Áron gyulafehérvári püspököt, Salkaházi Sárát és Schlachta Margitot, a Szociális Testvérek Társaságának nővéreit.

Nagy Gábor Tamás elmondta: Angelo Rotta mintegy 13 ezer embernek mentette meg az életét azzal, hogy oltalomlevelet állítatott ki számukra, és olyan eset is előfordult, hogy valakit az óbudai gyűjtőtáborból tudtak visszahívni ennek a dokumentumnak a hatására.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek imádságában hálát adott "azokért, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben, és kényelmüket, biztonságukat, életüket kockáztatva mentették az üldözés és a terror áldozatait". Külön hálával szólt Angelo Rotta apostoli nunciusról és Gennaro Verolino tanácsosról, "akik nem szűntek meg éjt nappallá téve fáradozni az üldözöttekért".

Mint a bíboros fogalmazott: Isten kegyelméből "válhat az életünk emberibbé, ragyogóbbá". Imádságában "az emlékezet megtisztításának kegyelméért és a lelki megújulásért" könyörgött.

A megemlékezésen Tota Péter Joel megbízott vezető tábori rabbi az áldozatok emlékére mondott imádságot, majd a résztvevők megkoszorúzták Angelo Rotta emléktábláját.