eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A szabadság és a biztonság egyformán fontos

Egyetértettek az uniós és az amerikai bel- és igazságügyi miniszterek gödöllői találkozójukon abban, hogy a szabadság kérdésének és a biztonság kezelésének azonos szintűnek kell lennie az Atlanti-óceán mindkét partján. Az adatvédelmi kérdésekről folyó tárgyalások néhány héten belül Washingtonban folytatódnak.

Nem született politikai megállapodás az utas-adatcsere kérdésében, de jó úton haladunk - értékelte az uniós és amerikai bel- és igazságügyi miniszterek gödöllői találkozóján történteket Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Pintér Sándor belügyminiszter úgy fogalmazott: nem volt olyan napirendi pont, amiben ne haladtak volna előre a gödöllői találkozón.

Viviane Reding uniós biztos úgy véli: hamar sikerül tető alá hozni a megállapodást az EU és USA között az adatvédelmi keretegyezményről, ugyanis mint mondta: semmilyen nézetkülönbség nincs az amerikaiakkal.

Hozzátette: ugyan több kétoldalú egyezmény létezik az Egyesült Államok és az európai országok között, a keretegyezménynek meg kell találnia a hangsúlyt a közbiztonság és az egyének személyes adatainak védelme között.

A találkozón szó volt a kábítószer kereskedelem elleni közös fellépés szükségességéről is. Mint Viviane Reding mondta: új útvonalak és új módszerek jelennek meg, ezért fontos az összefogás, és a párhuzamosságok kiküszöbölése.

A miniszteri találkozón szó volt az észak-afrikai helyzet kezeléséről is. A résztvevők hangsúlyozták, hogy segíteni kell a szabadságért küzdő államokat a társadalomépítésben és az igazságügyi rendszer kialakításában. Cecilia Malmström uniós biztos ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: fontos feladat a menekültek azonosítása és visszatelepítésük segítése.

Az InfoRádió kérdésére válaszolva cáfolta, hogy uniós szinten felmerült volna a schengeni rendszer felülvizsgálatának szükségessége a menekültáradt miatt. Mint az a napokban ismertté vált: Németország és Franciaország azt fontolgatja, hogy az Európai Tanács következő, júniusi ülése előtt kezdeményezik a schengeni egyezmény módosítását.

Eric Holder amerikai főügyész az Egyesült Államokból működtetett, emberi jogokat sértő honlapokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott: fontos a források, a tartalmak és a küzdelem eszközeinek a meghatározása.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokban a szólásszabadság alkotmányos védelem alatt áll, ezért nehéz szabályozni a határokon kívülre irányuló médiatartalmakat.

A miniszteri találkozón részt vett a lengyel bel- és igazságügyi miniszter is, ugyanis a soros elnökséget júliusban Lengyelország veszi át Magyarországtól. Krzysztof Kwiatkowski igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott: Magyarország minden fontos problémát kezel és lezár, Lengyelországnak nem is lesz semmi dolga. Jerzy Miller belügyminiszter szerint azért országának a kiberbűnözés és a drogkereskedelem terén lesznek még feladatai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×