eur:
392.54
usd:
366.04
bux:
66702.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Tamás Gáspár Miklós: Elmebetegek az emberek, ha örömmel fogadják az új alkotmányt

Kevés embert sért az új alkotmány tervezete, mert kevesen tudják, hogy miről van szó - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tamás Gáspár Miklós, aki kifogásolta, hogy az új alaptörvény tervezetéből kivették a szociális jogok garantálását és a társadalombiztosítás fogalmát.

Kevés embert sért az új alkotmány tervezete, mert kevesen tudják, hogy miről van szó - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tamás Gáspár Miklós, aki kiemelte: kizárólag liberális lapokban jelentek meg vitacikkek és színvonalas tanulmányok a témában. Magyarországon a jobboldali sajtó sajátossága, hogy rendkívül szenvedélyesen és élesen támadja a baloldalt, de a kormánya politikája mellett nem hoz fel semmit, hallgat - fűzte hozzá.

Úgy véli, ha az emberek tudnák, miről van szó, sértené őket az új alaptörvény, mert nem szeretik, ha elveszik tőlük azokat a jogokat, amelyet biztosítják az anyagi fennmaradásukat nehéz helyzetben. Fájó volna elveszíteni azokat a jogokat, amelyeket lehet, hogy eddig hiányosan alkalmaztak a kormányok, de számon lehetett kérni rajtuk.

A jelenlegi Alkotmányban például az szerepel, hogy a Magyar Köztársaság garantálja a szociális jogokat. Ez a paragrafus most megszűnik. Nem fogja tartalmazni a módosított alaptörvény a társadalombiztosítás fogalmát sem, amely így nem fog alkotmányos védelemben részesülni - sorolta a filozófus, aki kifogásolta azt is, hogy a tervezet a társadalmi juttatásokat fogalmilag egységesíti, a folyósításukat az állampolgárok számára pedig feltételhez köti.

Elmebetegek lennének az emberek, ha ezt örömmel fogadnák, mert így az állam adott képviselői szabhatják meg, hogy ki jogosult a juttatásokra, és ki nem - fogalmazott Tamás Gáspár Miklós.

Csak az állam


Hangsúlyozta: a világon úgy alakult a gazdaság és a technika fejlődése, hogy a jelenlegi átlagos fogyasztói kereslet számára szükséges javak előállításához aránytalanul kevesebb munkáskéz kell, mint korábban. Ma kevés ember dolgozik nagyon sokat, miközben a többiek nem jutnak munkához és jövedelemhez.

Adódik a kérdés: ki fog minket eltartani, amikor a hagyományos szociális modell már nem áll fenn? Kell lennie egy forrásnak, amelyből az emberek azt az életet élhetik, amelyet az eddigi fogyasztói társadalmak, jóléti államok átlaga élt. Egy ilyen forrás van: az állam - véli a filozófus, hozzátéve: a mostani egy tehetetlen, forrásaitól és lehetőségeitől jelentősen megfosztott állam, vagyis az eddigieknél is kevesebb a lehetősége a korábbiaknál sokkal nagyobb szükségletek kielégítésére.

A mostani politika megoldása az, hogy versenyt teremt az állami juttatások megszerzésére, az új alkotmány pedig előnyben részesíti a középosztály mainstream elemeit (rendezett életmódú, fiatal, gyerekes, fehér, keresztény, heteroszexuális egyének) ebben a kegyetlen versenyben. Nagyjából félmillióra tehető ez a csoport, amely nagy befolyással rendelkezik, támogatása pedig bármilyen kormányzati rendszer tartós fennmaradásához nélkülözhetetlen. Ebben a versenykijelölő rendszerben a mindenkori kormányzat kiválaszthatja, hogy melyik csoportot részesíti előnyben, ha megszünteti a demokráciát, a köztársaságot és az egyenlőséget, és most ezt teszik - érvelt Tamás Gáspár Miklós, aki azonban hozzáfűzte: ebben semmi magyar sajátosság nincsen, erre halad egész Európa.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×