eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Udvardy György az új pécsi püspök

XVI. Benedek pápa Udvardy György Esztergom-budapesti segédpüspököt nevezte ki a Pécsi Egyházmegye vezetőjévé. A döntésről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága szombaton tájékoztatta az MTI-t.

Udvardy György kinevezésére azt követően került sor, hogy Mayer Mihály pécsi megyéspüspök idén januárban lemondott az egyházmegye lelkipásztori kormányzásáról. Távozása óta Veres András szombathelyi megyés püspök Pécsen apostoli kormányzóként látta el a vezetői feladatokat.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának az MTI-hez szombaton eljuttatott közleménye szerint Udvardy György 1960-ban született, pappá 1985-ben szentelték. Érsekvadkerten, 1985-től káplánként, Csitáron 1988-tól 1990-ig plébánosként szolgált.

Rómában 1990 és 1993 között folytatott tanulmányokat. 1993-2003 között hitoktatási felügyelő, 1997-2004 között a PPKE Hittudományi Kar Levelező Tagozatának tanára, 1998-tól 2004-ig a PPKE Hittudományi Karának docense volt. Ugyanezen időben a társadalmi-oktatási-kulturális szakterület püspöki helynökeként tevékenykedett.

Pápai káplán címet 1999-ben kapott, 2000-től az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára, 2003-2004-ben plébános volt Budapest-Erzsébetvárosban. Udvardy György 2003-tól az Esztergom-budapesti Főegyházmegye érseki általános helynöke és vagyonkezelője, 2004-től az Országos Hitoktatási Bizottság elnöki tisztségét látja el.

Marazanae-i címzetes püspöki és esztergom-budapesti segédpüspöki kinevezését 2004 elején kapta meg, s még abban az évben püspökké szentelték.

A Pécsi Egyházmegye Mayer Mihály lemondását megelőzően tavaly októberben került a figyelem középpontjába. Az ügyészség nyomozást rendelt el, miután feljelentők bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozták összefüggésbe Mayer Mihályt, valamint Wolf Gyula volt egyházmegyei gazdasági igazgatót. Az ügyben csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Veres András apostoli kormányzó egy, a hívekhez intézett idén februári körlevelében azt írta: "a sajtóban is tárgyalt esetek nem mindegyikében érte alaptalanul vád az egyházmegyét". Mayer Mihály ugyanakkor egy március elején adott televíziós interjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a püspökségnél gazdasági visszaélések és szexuális bűncselekmények történtek volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy a feljelentésekben foglalt állításokat bizonyítani kell.

Hangoztatta, hogy megítélése szerint a média ebben a témában nem biztosította az ártatlanság vélelmét, az ügyben egy személy ellen irányuló médiaháború, "médialincselés" folyik.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×